
Pierogi ruskie

- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas przyrządzania: 10 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Pierogi ruskie - przepis
Pierogi ruskie - klasyka kuchni polskiej. Moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.
Składniki:
- mąka pszenna - 400g
- woda - 1 szklanka, gorącej
- żółtka - 2, małe
- masło - 2 łyżeczki, miękkiego
- ziemniaki - 500g, ugotowanych
- twaróg - 250g, mielonego
- cebula - 2 mniejsze
- sól, pieprz
- Do podania: podsmażona na maśle szalotka, boczek, kwaśna śmietana,...
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze zmielonym twarogiem. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z łyżką oliwy. Dodajemy do farszu. Doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem.
- Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle uznania.
Pierogi ruskie. Klasyka kuchni polskiej, znana i lubiana niemal przez wszystkich. Na blogu nie mogło zabraknąć tego przepisu, dlatego poniżej znajdziecie moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.
Choć kochamy wersje na słodko z twarogiem to tak naprawdę my żadnym pierogiem nie pogardzimy :D Pyszności :D
Mmm, pyszne :) Ostatnio też miałam, teściowa mi zrobiła :P
Pierogi ,moja miłość .
jeszcze gdyby to były takie podsmażane z chrupiącym ciastem..ale i takie zjem :D
Ulubione pierożki mojego Męża ;) Muszę mu zaserwować w najbliższym czasie :)
Ruskie są najlepsze:)
uwielbiam! :) dośc dawno nie jadłam.