Pierogi ruskie

Pierogi ruskie. Klasyka kuchni polskiej, znana i lubiana niemal przez wszystkich. Na blogu nie mogło zabraknąć tego przepisu, dlatego poniżej znajdziecie moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.

Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie - klasyka kuchni polskiej. Moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 400 g
  • gorąca woda 1 szklanka
  • małe żółtka 2
  • masło miękkie 2 łyżeczki
  • ziemniaki ugotowane 500 g
  • twaróg mielony 250 g
  • cebula 2 mniejsze
  • sól, pieprz do smaku

Do podania: podsmażona na maśle szalotka, boczek, kwaśna śmietana,...

    Instructions

    • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze zmielonym twarogiem. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z łyżką oliwy. Dodajemy do farszu. Doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem.Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle uznania.

    Join the Conversation

    1. Choć kochamy wersje na słodko z twarogiem to tak naprawdę my żadnym pierogiem nie pogardzimy :D Pyszności :D

    2. Mmm, pyszne :) Ostatnio też miałam, teściowa mi zrobiła :P

    3. Pierogi ,moja miłość .

    4. jeszcze gdyby to były takie podsmażane z chrupiącym ciastem..ale i takie zjem :D

    5. Ulubione pierożki mojego Męża ;) Muszę mu zaserwować w najbliższym czasie :)

    6. uwielbiam! :) dośc dawno nie jadłam.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close