Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Pierogi ruskie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pierogi ruskie. Klasyka kuchni polskiej, znana i lubiana niemal przez wszystkich. Na blogu nie mogło zabraknąć tego przepisu, dlatego poniżej znajdziecie moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.

Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie - klasyka kuchni polskiej. Moje najlepsze proporcje na uzyskanie łatwego w obróbce ciasta pierogowego oraz farszu serowo-ziemniaczanego.
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 400 g
  • szklanka gorącej woda 1
  • małe żółtka 2,
  • łyżeczki miękkiego masło 2
  • g ugotowanych ziemniaki 500
  • g mielonego twaróg 250
  • mniejsze cebula 2
  • sól pieprz

Do podania: podsmażona na maśle szalotka, boczek, kwaśna śmietana,...

    Instructions

    • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze zmielonym twarogiem. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z łyżką oliwy. Dodajemy do farszu. Doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem.Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle uznania.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    7 komentarzy

    1. jeszcze gdyby to były takie podsmażane z chrupiącym ciastem..ale i takie zjem :D

    Write A Comment

    Oceń przepis: