Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Pierogi z jagodami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pierogi z jagodami – pyszna i uwielbiana klasyka. Idealny przepis na ciasto, któy nigdy Was nie zawiedzie.

Pierogi z jagodami

Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna 400 g
  • szklanka gorącej woda 1
  • małe żółtka 2,
  • łyżeczki miękkiego masło 2

Dodatkowo

  • ok. 400g jagody
  • łyżki cukier 3-4

Instructions

  • Jagody mieszamy w misce z cukrem.
  • Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką, drugą na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnię.
  • Całość proponuję podać z kwaśną śmietną 18% zmieszaną z miodem lub cukrem.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: