
Pierogi z kapustą i grzybami
Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz. Według mnie najlepiej smakują krótko podsmażone na maśle (opcjonalnie z gałązką rozmarynu), ale bardzo smaczne są również z podsmażoną cebulką lub w wersji bez dodatków.
W tym przepisie przyda Ci się:




Pierogi z kapustą i grzybami - przepis
Klasyczne świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Idealny przepis na bardzo łatwe w obróbce pierogowe ciasto i dobrze doprawiony farsz.
Składniki:
- Ciasto:
- mąka pszenna - 200g
- woda - 1/2 szklanki, gorącej
- żółtka - 1
- masło - 1 łyżeczka
- Farsz:
- kapusta kiszona - 250g
- grzyby - 25g, suszonych
- szalotka - 2
- liść laurowy - 2-3
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- kminek - większa szczypta
- pieprz - 1 łyżeczka
- sól
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
Wykonanie:
- Suszone grzyby zalewamy 1/2 litra wrzącej wody i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy!) i razem z szalotkami drobno siekamy.
- Kapustę dokładnie płuczemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulkę razem z grzybami przez kilka minut. Dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy, Dusimy przez kilkadziesiąt minut (ok. 40-50) często mieszając. Gotową kapustę w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe przykrywamy miseczką lub wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy wedle upodobań.
Nasze ulubione to na słodko z serem ale tak naprawdę żadnym pierogiem nie pogardzimy :D