Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Mięso mielone

Pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Nie da się ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu. Taka też jest ta pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem. To pomysł na pyszny obiad, który przygotujecie naprawdę szybko, a nasyci Was na długo.

Zupa paprykowa z mięsem mielonym

Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • możesz zastąpić dowolnym innym: wieprzowym, drobiowym... mięso mielone wołowe 400 g
  • niewielka cebula 1
  • ząbki pokrojony czosnek 3
  • łyżeczki papryka ostra 2/3
  • łyżeczki papryka słodka 2/3
  • sztuki u mnie czerwone papryka 2
  • większa pokrojona w plasterki z pestkami papryka chili 1
  • passata pomidorowa 500 g
  • ok 1l dowolny: wołowy, drobiowy, warzywny bulion
  • ok. 1/2 szklanki użyłem ryżu arborio do risotto - nie rozgotowuje się i zachowuje kształt ryż
  • sól pieprz

Instructions

  • Mięso podsmażaj na łyżce oliwy tak długo, aż przybierze lekko brązowy kolor.
  • Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Smaż przez 4 minuty.
  • Dodaj pokrojone w niewielką kostkę papryki czerwone i papryczkę chili. Podsmażaj przez kolejne 10 minut.
  • Dodaj passatę pomidorową i duś całość przez 3 minuty.
  • Dolej bulion i gotuj zupę przez 10 minut pod przykryciem.
  • Dodaj ryż i gotuj zupę do czasu aż ten zmięknie (ok. 15 minut).

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: