
Pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem
Nie da się ukryć, że uwielbiam zupy, które są pożywne, treściwe i mogą stanowić samodzielny obiad. Widać to w przepisach na zupy, które znajdziecie na blogu. Taka też jest ta pikantna zupa paprykowa z mięsem mielonym i ryżem. To pomysł na pyszny obiad, który przygotujecie naprawdę szybko, a nasyci Was na długo.

- Czas przygotowania: 40 minut
Zupa paprykowa z mięsem mielonym
Składniki:
- mięso mielone wołowe - 400g (możesz zastąpić dowolnym innym: wieprzowym, drobiowym...)
- cebula - 1 niewielka
- czosnek - 3 ząbki (pokrojony)
- papryka ostra - 2/3 łyżeczki
- papryka słodka - 2/3 łyżeczki
- papryka - 2 sztuki (u mnie czerwone)
- papryka chili - 1 większa pokrojona w plasterki (z pestkami)
- passata pomidorowa - 500g
- bulion - ok 1l (dowolny: wołowy, drobiowy, warzywny)
- ryż - ok. 1/2 szklanki (użyłem ryżu arborio do risotto - nie rozgotowuje się i zachowuje kształt )
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso podsmażaj na łyżce oliwy tak długo, aż przybierze lekko brązowy kolor.
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Smaż przez 4 minuty.
Dodaj pokrojone w niewielką kostkę papryki czerwone i papryczkę chili. Podsmażaj przez kolejne 10 minut.
Dodaj passatę pomidorową i duś całość przez 3 minuty.
Dolej bulion i gotuj zupę przez 10 minut pod przykryciem.
Dodaj ryż i gotuj zupę do czasu aż ten zmięknie (ok. 15 minut).