
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami, bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad, który doskonale rozgrzewa w chłodne dni :)
Pyszna zupa pomidorowa z podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem, selerem, papryką, marchewką z dodatkiem aromatycznych przypraw i kukurydzy. Pysza zupa, która przypadnie do gustu każdemu!

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami
Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków!
Składniki:
- mięso mielone wieprzowe - 200g
- mięso mielone wołowe - 200g
- cebula - 1 większa
- czosnek - 2-3 ząbki
- seler naciowy - 2-3 łodygi
- papryka - 2 mniejsze
- marchewka - 1 duża (starta)
- bulion - 1 - 1 i 1/2 litra
- passata pomidorowa - ok. 400g
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- kukurydza - 1 puszka
- Przyprawy: duża szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta: papryki wędzonej (opcjonalnie), majeranku, tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku.
- sok z limonki - do smaku
Wykonanie:
- Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę i przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną (opcjonalnie), majeranek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i pod przykryciem gotujmy ok. 15 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
- Gotową zupę podajemy bez dodatków, z łyżką kwaśnej śmietany lub garścią tartego sera.