Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami

Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami, bardzo prosty i pyszny pomysł na obiad, który doskonale rozgrzewa w chłodne dni :)


Pyszna zupa pomidorowa z podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem, selerem, papryką, marchewką z dodatkiem aromatycznych przypraw i kukurydzy. Pysza zupa, która przypadnie do gustu każdemu!

Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami

Pikantna zupa z mięsem mielonym i warzywami - przepyszna obiadowa propozycja, która przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrych smaków!
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 200 g
  • mięso mielone wołowe 200 g
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • łodygi seler naciowy 2-3
  • mniejsze papryka 2
  • duża starta marchewka 1
  • i 1/2 litra bulion 1 - 1
  • ok. 400g passata pomidorowa
  • łyżeczka koncentrat pomidorowy 1
  • puszka kukurydza 1

Przyprawy: duża szczypta: papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta: papryki wędzonej (opcjonalnie), majeranku, tymianku, oregano. Sól, pieprz do smaku.

  • do smaku sok z limonki

Instructions

  • Na łyżce rozgrzanej oliwy podsmażamy rozdrobnione mięso mielone do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Smażymy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę i przyprawy: paprykę słodką, ostrą, wędzoną (opcjonalnie), majeranek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Smażymy przez kolejne 5 minut, a następnie zalewamy gorącym bulionem i pod przykryciem gotujmy ok. 15 minut.
  • Po tym czasie do zupy dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
  • Gotową zupę podajemy bez dodatków, z łyżką kwaśnej śmietany lub garścią tartego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close