
Pizza hawajska z szynką i ananasem

Pizza hawajska z szynką i ananasem - przepis
Pizza hawajska z szynką i ananasem. Pyszne połączenie idealnego ciasta z szynką i ananasem. Polecam ją wszystkim, którzy lubią lekko słodki smak pizzy.
Składniki:
- ciasto na pizzę - 2 porcje
- Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- czosnek - 2-3 ząbki
- oregano - 1 duża szczypta
- bazylia świeża - kilka listków
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- mozzarella - 2 kulki
- ananas - 1/2 świeżego*
- szynka - 200g, dowolnej
- * Można zastąpić ananasem z puszki
Wykonanie:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Posypujemy startą mozzarellą. Układamy porwane plasterki szynki i pokrojonego w mniejsze kawałki ananasa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut.
Alergeny
Pizza hawajska nie bez przyczyny nosi taką nazwę. Zajadając się pizzą z dodatkiem ananasa z pewnością możemy wyobrazić sobie jak przenosimy się myślami na rajską, słoneczną plażę. Polecam ją wszystkim, którzy lubią lekko słodki smak pizzy.
taką lubię najbardziej,zamiast szynki często używam kurczaka
Nigdy nie lubiłyśmy pizzy z ananasem ale to dlatego, że zawsze był z puszki ;) Ze świeżym musi smakować o wiele lepiej :)
jedna z moich ulubionych wersji pizzy :)