
Pizza z salami, papryką i pieczarkami
Pizza z salami, papryką i pieczarkami, czyli coś, co zawsze sprawdzi się doskonale, bo przecież kto nie lubi pizzy? :)
W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki. Pycha!

Pizza z salami, papryką i pieczarkami
W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy pieczarki.
Składniki:
- Idealne ciasto na pizzę (3 okrągłe pizze):
- mąka pszenna - 600g
- drożdże suszone - 7g
- cukier - duża szczypta
- sól - 2 łyżeczki
- woda - 375ml, ciepłej
- oliwa - 60ml
- Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa - 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki, przeciśnięte
- oregano - szczypta
- bazylia - szczypta
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- pieczarki - 300g
- mozzarella - 3 kulki po 125g
- salami - 200g, pokrojone w cienkie plastry
- papryka - 1 większa
- cebula - 1 średniej wielkości, pokrojona w prążki
- oregano - szyczpta, dodatkowo
- sól, pieprz - do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę wraz z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (min. 10 minut) do uzyskania idealnie gładkiego i elastycznego ciasta. Im dłuższy czas wyrabiania, tym ciasto będzie lepsze. Polecam użycie robota kuchennego z hakiem, który doskonale wykona tę prace za nas. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do podwojenia swojej objętości, a następnie dzielimy je na 3 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując trzykrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Mozzarelle ścieramy na pizze, układamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, salami oraz posiekaną paprykę. Posypujemy dodatkowo szczyptą oregano, w razie potrzeby szczyptą soli oraz pieprzu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
- Przed podaniem pizzę opcjonalnie możemy posypać zielonym akcentem w postaci bazylii lub rukoli.
Zamawiamy taką porcję na obiad <3