
Pizza z sosem beszamelowym i kurkami
Pizza z sosem beszamelowym i kurkami – pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego. Pizza Bianca, bo taką nazwę nosi pizza przygotowana z wykorzystaniem białego sosu, rewelacyjnie komponuje się z towarzystwem naszych polskich kurek i posiekaną natką pietruszki. Idealna sezonowa propozycja na wykorzystanie kurek!

Pizza z sosem beszamelowym i kurkami
Pizza z sosem beszamelowym i kurkami - pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego.
Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna - 450g
- drożdże suszone - 1,5 łyżki
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 2-3 łyżki
- woda - 300ml
- Sos beszamelowy:
- masło - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mleko - 300-350ml
- gałka muszkatołowa - szczypta
- sól, pieprz
- Kurki:
- cebula - 1/2 niewielkiej
- czosnek - 2-3 ząbki
- kurki - ok. 300g
- masło - 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- mozzarella - ok. 250g, porwanej na mniejsze kawałki
- ser feta - garść, pokruszonego (opcjonalnie)
- natka pietruszki - mała garść, posiekanej (do posypania po upieczeniu)
Wykonanie:
Ciasto na pizzę:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt (o wielkości blachy piekarnikowej) przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na 10 minut.
Sos beszamelowy:
- W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i energicznie mieszając dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Następnie, wolnym strumieniem, dolewamy mleko. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kurki:
- Na patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy kurki i smażymy razem przez 10 minut. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem.
Pizza:
- Sos beszamelowy rozsmarowujemy na przygotowanych spodach. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i (jeśli używamy) fetę. Rozkładamy także podsmażone kurki.
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.