
Pizza ze szpinakiem i jajkiem
Pizza ze szpinakiem i jajkiem – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków. Pizzę tę przygotowałem w ramach serii przepisów przygotowanych z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM.

- Czas przygotowania: 40 minut
Pizza ze szpinakiem i jajkiem
Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna - 205g
- drożdże suszone - 1 łyżka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - 120ml
- oliwa - 1 łyżka
- Sos pomidorowy:
- passata pomidorowa - 1/2 szklanki
- cukier - 1/2 łyżeczki
- oregano - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- szpinak baby - 2 duże garści, podsmażone na łyżeczce masła
- sól, pieprz
- pomidory - 1, pokrojony w plastry
- mozzarella - 125g
- jajko - 1 całe
Wykonanie:
W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, drożdże instant, cukier, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Sos rozsmarowujemy na pizzach.
Na pizzy rozkładamy pokrwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone w plastry pomidory i podsmażony na maśle (doprawiony solą i pieprzem) szpinak.
Pieczemy w piekarniku parowym GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM z wykorzystaniem funkcji H3 (tryb pieczywa - opcja pizza), czyli w 180 stopniach Celsjusza przez 22 minuty.
Na 10-7 minut przed zakończeniem pieczenia na środek pizzy wylewamy całe jajko. Po upieczeniu pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.