Pizza ze szpinakiem i jajkiem – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków. Pizzę tę przygotowałem w ramach serii przepisów przygotowanych z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM.

Pizza ze szpinakiem i jajkiem
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna 205 g
- łyżka drożdże suszone 1
- łyżeczki sól 1/2
- łyżeczka cukier 1
- woda 120 ml
- łyżka oliwa 1
Sos pomidorowy:
- szklanki passata pomidorowa 1/2
- łyżeczki cukier 1/2
- łyżeczka oregano 1
- sól pieprz
Dodatkowo:
- duże garści podsmażone na łyżeczce masła szpinak baby 2
- sól pieprz
- pokrojony w plastry pomidory 1,
- mozzarella 125 g
- całe jajko 1
Instructions
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, drożdże instant, cukier, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Sos rozsmarowujemy na pizzach.
- Na pizzy rozkładamy pokrwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone w plastry pomidory i podsmażony na maśle (doprawiony solą i pieprzem) szpinak.
- Pieczemy w piekarniku parowym GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM z wykorzystaniem funkcji H3 (tryb pieczywa - opcja pizza), czyli w 180 stopniach Celsjusza przez 22 minuty.
- Na 10-7 minut przed zakończeniem pieczenia na środek pizzy wylewamy całe jajko. Po upieczeniu pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
[/foodiepress]