Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Pizza ze szpinakiem i jajkiem – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków. Pizzę tę przygotowałem w ramach serii przepisów przygotowanych z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM.

Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • mąka pszenna 205 g
  • łyżka drożdże suszone 1
  • łyżeczki sól 1/2
  • łyżeczka cukier 1
  • woda 120 ml
  • łyżka oliwa 1

Sos pomidorowy:

  • szklanki passata pomidorowa 1/2
  • łyżeczki cukier 1/2
  • łyżeczka oregano 1
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • duże garści podsmażone na łyżeczce masła szpinak baby 2
  • sól pieprz
  • pokrojony w plastry pomidory 1,
  • mozzarella 125 g
  • całe jajko 1

Instructions

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, drożdże instant, cukier, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
  • Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Sos rozsmarowujemy na pizzach.
  • Na pizzy rozkładamy pokrwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone w plastry pomidory i podsmażony na maśle (doprawiony solą i pieprzem) szpinak.
  • Pieczemy w piekarniku parowym GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM z wykorzystaniem funkcji H3 (tryb pieczywa - opcja pizza), czyli w 180 stopniach Celsjusza przez 22 minuty.
  • Na 10-7 minut przed zakończeniem pieczenia na środek pizzy wylewamy całe jajko. Po upieczeniu pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.

[/foodiepress]


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close