Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym

Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym to fantastyczna propozycja śniadaniowa, do której z pewnością będziesz powracał. Podobny do omletu, jednak wyczuwalnie inny. Musisz go spróbować!

Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym

Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

Placek:

  • sztuki jajka 3
  • mąka pszenna 75 g
  • mleko 150 g
  • łyżki + 1 łyżka do skarmelizowania cukier 2
  • większego jabłko 1/2
  • łyżki sok z cytryny 2
  • szczypta sól
  • łyżki do smażenia masło 2

Sos truskawkowy

  • truskawki 100 g
  • łyżka cukier 1

Instructions

  • W misce umieść jajka, mąkę, mleko i cukier.
  • Zawartość miski zmiksuj przy pomocy blendera lub dokładnie wymieszaj.
  • Jabłko obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na ok. 8 części. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni roztop masło. Rozsyp równomiernie pozostałą łyżkę cukru i doprowadź do skarmelizowania. Ułóż cząstki jabłek i podsmaż przez 2 minuty (nie przewracając).
  • Następnie wylej przygotowane ciasto naleśnikowe i smaż ok. 2-3 minut (pod przykryciem).
  • Przy pomocy pokrywki lub deski obróć zawartość patelni i smaż placek z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy podawaj posypany cukrem pudrem, z truskawkowym sosem (truskawki zmiksuj z cukrem na gładki sos).

Join the Conversation

  1. Coś nowego na śniadanie, z chęcią wypróbuję :)

    1. Piotr Author says:

      Polecam, naprawdę pyszne danie :)

  2. takie proste, a takie pyszne!

    1. Piotr Author says:

      W prostocie siła! :D

  3. bardzo fajny pomysl :)

  4. Właśnie zrobilam! To jest przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close