Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym to fantastyczna propozycja śniadaniowa, do której z pewnością będziesz powracał. Podobny do omletu, jednak wyczuwalnie inny. Musisz go spróbować!

Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym

Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

Placek:

  • sztuki jajka 3
  • mąka pszenna 75 g
  • mleko 150 g
  • łyżki + 1 łyżka do skarmelizowania cukier 2
  • większego jabłko 1/2
  • łyżki sok z cytryny 2
  • szczypta sól
  • łyżki do smażenia masło 2

Sos truskawkowy

  • truskawki 100 g
  • łyżka cukier 1

Instructions

  • W misce umieść jajka, mąkę, mleko i cukier.
  • Zawartość miski zmiksuj przy pomocy blendera lub dokładnie wymieszaj.
  • Jabłko obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na ok. 8 części. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni roztop masło. Rozsyp równomiernie pozostałą łyżkę cukru i doprowadź do skarmelizowania. Ułóż cząstki jabłek i podsmaż przez 2 minuty (nie przewracając).
  • Następnie wylej przygotowane ciasto naleśnikowe i smaż ok. 2-3 minut (pod przykryciem).
  • Przy pomocy pokrywki lub deski obróć zawartość patelni i smaż placek z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy podawaj posypany cukrem pudrem, z truskawkowym sosem (truskawki zmiksuj z cukrem na gładki sos).

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

6 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: