
Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym
Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym to fantastyczna propozycja śniadaniowa, do której z pewnością będziesz powracał. Podobny do omletu, jednak wyczuwalnie inny. Musisz go spróbować!

- Czas przygotowania: 15 minut
Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym
Składniki:
- Placek:
- jajka - 3 sztuki
- mąka pszenna - 75g
- mleko - 150g
- cukier - 2 łyżki + 1 łyżka do skarmelizowania
- jabłko - 1/2 większego
- sok z cytryny - 2 łyżki
- sól - szczypta
- masło - 2 łyżki (do smażenia)
- Sos truskawkowy
- truskawki - 100g
- cukier - 1 łyżka
Wykonanie:
W misce umieść jajka, mąkę, mleko i cukier.
Zawartość miski zmiksuj przy pomocy blendera lub dokładnie wymieszaj.
Jabłko obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na ok. 8 części. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni roztop masło. Rozsyp równomiernie pozostałą łyżkę cukru i doprowadź do skarmelizowania. Ułóż cząstki jabłek i podsmaż przez 2 minuty (nie przewracając).
Następnie wylej przygotowane ciasto naleśnikowe i smaż ok. 2-3 minut (pod przykryciem).
Przy pomocy pokrywki lub deski obróć zawartość patelni i smaż placek z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy podawaj posypany cukrem pudrem, z truskawkowym sosem (truskawki zmiksuj z cukrem na gładki sos).
Coś nowego na śniadanie, z chęcią wypróbuję :)
Polecam, naprawdę pyszne danie :)
takie proste, a takie pyszne!
W prostocie siła! :D
bardzo fajny pomysl :)
Właśnie zrobilam! To jest przepyszne!