Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Placki z cukinii z mozzarellą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Placki z cukinii z mozzarellą – klasyczna, sezonowa propozycja (wzbogacona u mnie o doskonale pasujący tutaj dodatek mozzarelli), której nie mogło zabraknąć na blogu!


Placki z cukinii z mozzarellą

Placki z cukinii z mozzarellą - klasyczna, sezonowa propozycja (wzbogacona u mnie o doskonale pasujący tutaj dodatek mozzarelli), której nie mogło zabraknąć na blogu!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • ok 450g cukinia
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • sztuki jajka 3
  • łyżki można zastąpić jogurtem, maślanką lub śmietaną kefir 2
  • ok. 120g* mąka
  • sól pieprz
  • do smażenia olej

* Mąki może być potrzebna nieco większa lub mniejsza ilość. Wszystko zależy od ilości wody zawartej w cukinii.

    Instructions

    • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce lub na sitku, solimy i pozostawiamy na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulkę wraz z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Możecie także pominąć etap smażenia, jeśli wolicie bardziej wyczuwalny cebulowy aromat, jednak wtedy polecam cebulę i czosnek zetrzeć na drobniejszych oczkach.
    • Cukinię, cebulkę, czosnek, jajka, posiekaną natkę, kefir i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę mieszamy w misce. Dodajemy przesianą mąkę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    • Gotowe placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
    • Podajemy solo, z jogurtem, śmietaną lub dowolnym dipem.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: