Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem, czyli pomysł na proste danie, podane w wersji nieco bardziej wykwintnej, bo z kawiorem, który uchodzi przecież za symbol luksusu. Jeśli więc macie ochotę na placki ziemniaczane w wersji nieco innej niż zazwyczaj, zdecydowanie polecam Wam ten przepis! :)

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem

Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • ok. 1/2 kg ziemniaki
  • opcjonalnie, ja pominąłem cebula 1/2
  • sztuka jajko 1
  • ok. 1 łyżeczki mąka
  • sól pieprz
  • łyżki natka pietruszki 3

Dodatkowo:

  • kilka łyżek jogurt naturalny
  • ok. 100g łosoś wędzony
  • łyżeczki kawior 3-4

Instructions

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z manetką ustawioną w pozycji otwartej i drobnym sicie. Uruchamiamy urządzenie. Skupiamy się na wykorzystaniu pozostałej pulpy.
  • Pulpę umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki z obu stron (do zarumienienia).
  • Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z łyżką jogurtu, kilkoma kawałkami wędzonego łososia i łyżeczką kawioru. Opcjonalnie możemy posypać je dodatkową łyżeczką posiekanej natki pietruszki.

Join the Conversation

  1. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close