
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem, czyli pomysł na proste danie, podane w wersji nieco bardziej wykwintnej, bo z kawiorem, który uchodzi przecież za symbol luksusu. Jeśli więc macie ochotę na placki ziemniaczane w wersji nieco innej niż zazwyczaj, zdecydowanie polecam Wam ten przepis! :)

- Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kawiorem
Składniki:
- Placki ziemniaczane:
- ziemniaki - ok. 1/2 kg
- cebula - 1/2 (opcjonalnie, ja pominąłem)
- jajko - 1 sztuka
- mąka - ok. 1 łyżeczki
- sól, pieprz
- natka pietruszki - 3 łyżki
- Dodatkowo:
- jogurt naturalny - kilka łyżek
- łosoś wędzony - ok. 100g
- kawior - 3-4 łyżeczki
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI z manetką ustawioną w pozycji otwartej i drobnym sicie. Uruchamiamy urządzenie. Skupiamy się na wykorzystaniu pozostałej pulpy.
- Pulpę umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki z obu stron (do zarumienienia).
- Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z łyżką jogurtu, kilkoma kawałkami wędzonego łososia i łyżeczką kawioru. Opcjonalnie możemy posypać je dodatkową łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!