Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki – świetny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, z dżemem lub owocami. Pycha!

Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki
Placuszki twarogowe, czyli wschodnie syrniki - świetny pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, z dżemem lub owocami. Pycha!
Składniki:
Placuszki:
- twaróg 250 g
- jajka 1
- łyżki mąka pszenna 2-3
- do obtoczenia mąką pszenna
- łyżki cukier 2-3
- szczypta sól
Dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura, ...
Instructions
- Twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy ok. 6 kulek, które następnie spłaszczamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z łyżką oleju) z obu stron. Gotowe osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z wybranymi dodatkami.
Dziś zrobiłam na śniadanie, zrobiło mi się bardzo dużo, bo miałam 0,5 kg sera z wiaderka. No właśnie …… z wiaderka, był za rzadki, musiałam dodać więcej mąki, więc wyszło mi strasznie dużo placuszków, szczególnie, że nie mogłam zrobić kulek, bo się nie udawało, ale wreszcie wpadłam na sposób i jakoś się udało. Jedliśmy na śniadania i dojadaliśmy na drugie śniadanie. Były pyszne. Nie zrobiłam zdjęcia, bo zapomniałam. Następnym razem zrobię z innego sera i zrobię zdjęcie :)
Dziękuję bardzo za komentarz! Faktycznie, zupełnie nie pomyślałem o tym by wspomnieć, że zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tutaj wyłącznie klasyczny twaróg z kostki. Cieszę się jednak, że mimo wszystko udało Ci się wyjść z tej podbramkowej sytuacji i placuszki finalnie przypadły Wam do gustu :) Z niecierpliwością czekam także na obiecane zdjęcie! :)
Piotr