Popękane czekoladowe ciasteczka

Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.

W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Popękane czekoladowe ciasteczka - przepis

Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

  • cukier brązowy 200 g
  • olej neutralny 60 g
  • jajka 2
  • kakao 1/2 szklanki
  • ziarenka z 1/2 wanilii
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 125 g
  • cukier puder

Instructions

  • Cukier mieszamy z olejem, jajkiem i kakao. Dodajemy ziarenka wanilii, aromat migdałowy i szczyptę soli. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy.
  • Ciasto chłodzimy w zamrażarce przez ok. 3-5 godzin. Powinno stężeć i nie kleić się znacznie do rąk.
  • Z schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kulki (ok. 2 cm) obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

[/foodiepress]

Join the Conversation

  1. Popękane a zarazem tak pięknie ozdobione :D

  2. biorę wszystkie :D

  3. prezentują się naprawdę uroczo! :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close