Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Boże Narodzenie

Popękane czekoladowe ciasteczka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.

W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Popękane czekoladowe ciasteczka - przepis

Pyszne, bardzo proste i efektywne popękane czekoladowe (a w zasadzie kakaowe) ciasteczka. Idealna propozycja na uzupełnienie słodkiego świątecznego menu.
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

  • cukier brązowy 200 g
  • g neutralnego olej 60
  • jajka 2
  • szklanki kakao 1/2
  • ziarenka z 1/2 wanilia
  • łyżeczka aromat migdałowy 1
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • mąka pszenna 125 g
  • cukier puder

Instructions

  • Cukier mieszamy z olejem, jajkiem i kakao. Dodajemy ziarenka wanilii, aromat migdałowy i szczyptę soli. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki bardzo dokładnie łączymy.
  • Ciasto chłodzimy w zamrażarce przez ok. 3-5 godzin. Powinno stężeć i nie kleić się znacznie do rąk.
  • Z schłodzonego ciasta formujemy niewielkie kulki (ok. 2 cm) obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: