Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Torcik z owocami leśnymi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi. Bardzo szybki i bardzo pyszny torcik z dodatkiem owoców leśnych. Znika w mig! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Prosty torcik z owocami leśnymi

Szukasz sprawdzonego przepisu na torcik czekoladowy? Wypróbuj ten przepis na torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi!
Prep Time 25 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Biszkopt

  • jajka 6
  • szklanki cukier 1,5
  • szklanki mąka pszenna 4/5
  • szklanki mąka ziemniaczana 1/2
  • łyżki kakao 3
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżki woda 2
  • szczypta sól

Do nasączenia

  • szklanka woda 1
  • z 1 całej sok z cytryny
  • z 1 całej sok z pomarańczy
  • łyżki opcjonalnie wódka 1-2
  • łyżeczka opcjonalnie cukier puder 1

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 250 g
  • łyżki cukier puder 1-2
  • borówki amerykańskie 250 g
  • maliny 250 g
  • jeżyny 250 g

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

  1. Ciasto wyrosło pięknie Ale okazało się że jest płynne w środku piekłam 180stopni 35minut

    • Piotr Reply

      Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, dlatego czas pieczenia może się różnić. Polecam każdorazowe sprawdzenie ciasta przed wyciągnięciem patyczkiem.

Write A Comment

Oceń przepis: