...

Torcik z owocami leśnymi

Torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi. Bardzo szybki i bardzo pyszny torcik z dodatkiem owoców leśnych. Znika w mig! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Prosty torcik z owocami leśnymi

Szukasz sprawdzonego przepisu na torcik czekoladowy? Wypróbuj ten przepis na torcik czekoladowy z mascarpone i owocami leśnymi!
Prep Time 25 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Biszkopt

  • jajka 6
  • cukier 1,5 szklanki
  • mąka pszenna 4/5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki
  • sól szczypta

Do nasączenia

  • woda 1 szklanka
  • sok z cytryny z 1 całej
  • sok z pomarańczy z 1 całej
  • wódka (opcjonalnie) 1-2 łyżki
  • cukier puder (opcjonalnie) 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 250 g
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • borówki amerykańskie 250 g
  • maliny 250 g
  • jeżyny 250 g

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy i rozprowadzamy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim i trzecim blatem. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Join the Conversation

  1. prezentuje się naprawde fantastycznie :)

  2. wygląda super! jadłlabym :)

  3. Anonimowy says:

    a mi nie wyszedł po wyjeciu z pieca się rozplynal

  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

  5. Natalia says:

    Ciasto wyrosło pięknie Ale okazało się że jest płynne w środku piekłam 180stopni 35minut

    1. Piotr Author says:

      Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, dlatego czas pieczenia może się różnić. Polecam każdorazowe sprawdzenie ciasta przed wyciągnięciem patyczkiem.

  6. Wyszło dobre :). Ja w piekarniku piekłam 45 minut i wyszło idealne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close
Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.