...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
OBIAD

Pstrąg na parze z warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pstrąg na parze z warzywami to mój pomysł na zdrowy, pyszny, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Lekka, idealnie miękka i soczysta ryba, chrupiące (przygotowane idealnie al dente) warzywa i wszystko w towarzystwie aromatycznych przypraw oraz masła rozmarynowo-koperkowego. Danie to przygotujecie w jednym naczyniu, w nieco ponad 30 minut. Powodzeniem przygotowania tych zdrowych pyszności zajmie się funkcja gotowania na parze w nowym piekarniku GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Dzięki niej nasz obiad uda się idealnie!

Pstrąg na parze z warzywami

Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • pokrojona w plastry cukinia 1,
  • podzielony na różyczki można go wcześniej podgotować przez 3 minuty brokuł 1/2,
  • pokrojona w kostkę papryka 1,
  • niewielka posiekana cebula 1,
  • ząbki posiekane czosnek 3-4
  • duża szczypta sól
  • duża szczypta pieprz
  • łyżeczka zioła prowansalskie 1
  • łyżeczka papryka słodka 1
  • sztuki podgotowanych przez 7 minut ziemniaki 3-4
  • sztuki w całości pstrąg tęczowy 2
  • plastry cytryna 2
  • łyżka sok z cytryny 1

Masło czosnkowe (do ryby):

  • kostki masło 1/3
  • ząbki czosnek 2
  • łyżki posiekany koperek 4
  • łyżeczka suszony lub świeży rozmaryn 1
  • sól pieprz

Instructions

  • W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cukinię, brokuła, paprykę, cebulę i czosnek. Polewamy 3 łyżkami oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy podgotowane ziemniaki.
  • W miseczce mieszamy ze sobą masło, czosnek, koperek, rozmaryn, solidną szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Rybę układamy na warzywach. Faszerujemy przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i plasterkami cytryny. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Pieczemy w piekarniku GOTIE w trybie DIY na następujących ustawieniach: funkcja pary, czas: 30 minut, temperatura 100 stopni Celsjusza.

Pstrąg na parze z warzywami

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis:




Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.