
Pstrąg na parze z warzywami
Pstrąg na parze z warzywami to mój pomysł na zdrowy, pyszny, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.
Lekka, idealnie miękka i soczysta ryba, chrupiące (przygotowane idealnie al dente) warzywa i wszystko w towarzystwie aromatycznych przypraw oraz masła rozmarynowo-koperkowego. Danie to przygotujecie w jednym naczyniu, w nieco ponad 30 minut. Powodzeniem przygotowania tych zdrowych pyszności zajmie się funkcja gotowania na parze w nowym piekarniku GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Dzięki niej nasz obiad uda się idealnie!

- Czas przygotowania: 40 minut
Pstrąg na parze z warzywami
Składniki:
- cukinia - 1, pokrojona w plastry
- brokuł - 1/2, podzielony na różyczki (można go wcześniej podgotować przez 3 minuty)
- papryka - 1, pokrojona w kostkę
- cebula - 1, niewielka, posiekana
- czosnek - 3-4 ząbki, posiekane
- sól - duża szczypta
- pieprz - duża szczypta
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- ziemniaki - 3-4 sztuki (podgotowanych przez 7 minut)
- pstrąg tęczowy - 2 sztuki (w całości)
- cytryna - 2 plastry
- sok z cytryny - 1 łyżka
- Masło czosnkowe (do ryby):
- masło - 1/3 kostki
- czosnek - 2 ząbki
- koperek - 4 łyżki, posiekany
- rozmaryn - 1 łyżeczka (suszony lub świeży)
- sól, pieprz
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cukinię, brokuła, paprykę, cebulę i czosnek. Polewamy 3 łyżkami oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Dorzucamy podgotowane ziemniaki.
W miseczce mieszamy ze sobą masło, czosnek, koperek, rozmaryn, solidną szczyptę soli oraz pieprzu.
Rybę układamy na warzywach. Faszerujemy przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i plasterkami cytryny. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pieczemy w piekarniku GOTIE w trybie DIY na następujących ustawieniach: funkcja pary, czas: 30 minut, temperatura 100 stopni Celsjusza.
Świetna propozycja :) Dobra alternatywa dla ryby pod tytułem tłustych filetów w panierce czy paluszków rybnych…