
Pudding z tapioki ze śliwkami

Pudding z tapioki ze śliwkami
Składniki:
- Pudding z tapioki:
- tapioka - 1/3 szklanki
- mleko - 1 i 1/2 szklanki *
- cukier - 3-4 łyżki
- czekolada - 5-6 kostek (mlecznej lub deserowej)
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- Dodatkowo:
- śliwki - 300g
- cukier - 1-3 łyżki (w zależności od kwasowości śliwek)
- * U siebie wykorzystałem mleko krowie. Bez problemu jednak możecie wykorzystać dowolne inne mleko, np. kokoswe, które nada świetnego aromatu.
Wykonanie:
- W garnku doprowadzamy mleko do zagotowania. Dodajemy tapiokę i gotujemy, mieszając co jakiś czas, na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 15 minut, w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu).
- Kiedy kuleczki tapioki staną się miękkie, dodajemy do nich cukier, czekoladę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy równomiernie do szklanek, słoiczków lub kokilek i przestudzone umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny.
- Śliwki przekrawamy na połowy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni. Dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Często mieszając, gotujemy sok przez około 7-10 minut (do czasu aż sok widocznie odparuje i zmieni konsystencję). Przygotowany sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy schłodzić go dodatkowo w lodówce).
- Przed podaniem sosem intensywnie polewamy przygotowany deser.
PORADA: Kuleczki tapioki można także ówcześnie namoczyć w mleku przez około 1 godzinę. Sprawi to, że tapioka na 100% będzie równomiernie ugotowana.
Dzieki Tobie, zakupilam te niesamowita wyciskarke!