Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Desery

Pudding z tapioki ze śliwkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Pudding z tapioki ze śliwkami

Składniki:

Pudding z tapioki:

  • szklanki tapioka 1/3
  • i 1/2 szklanki * mleko 1
  • łyżki cukier 3-4
  • kostek mlecznej lub deserowej czekolada 5-6
  • łyżeczka opcjonalnie ekstrakt waniliowy 1
  • Dodatkowo:
  • śliwki 300 g
  • łyżki w zależności od kwasowości śliwek cukier 1-3

* U siebie wykorzystałem mleko krowie. Bez problemu jednak możecie wykorzystać dowolne inne mleko, np. kokoswe, które nada świetnego aromatu.

    Instructions

    • W garnku doprowadzamy mleko do zagotowania. Dodajemy tapiokę i gotujemy, mieszając co jakiś czas,  na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 15 minut, w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu).
    • Kiedy kuleczki tapioki staną się miękkie, dodajemy do nich cukier, czekoladę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Przekładamy równomiernie do szklanek, słoiczków lub kokilek i przestudzone umieszczamy w lodówce na 1-2 godziny.
    • Śliwki przekrawamy na połowy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
    • Sok umieszczamy w garnuszku lub na patelni. Dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Często mieszając, gotujemy sok przez około 7-10 minut (do czasu aż sok widocznie odparuje i zmieni konsystencję). Przygotowany sos odstawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy schłodzić go dodatkowo w lodówce).
    • Przed podaniem sosem intensywnie polewamy przygotowany deser.
    • PORADA: Kuleczki tapioki można także ówcześnie namoczyć w mleku przez około 1 godzinę. Sprawi to, że tapioka na 100% będzie równomiernie ugotowana.

    [/foodiepress]

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis: