Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pudding z tapioki z truskawkami

Pudding z tapioki z truskawkami

Pudding z tapioki z truskawkami to pyszny pomysł na deser, który przygotujecie bardzo prosto, a zapewniam, że zasmakuje wszystkim wielbicielom deserów.
Ilość
0

Pudding z tapioki z truskawkami to pyszny pomysł na deser, który przygotujecie bardzo prosto, a zapewniam, że zasmakuje wszystkim wielbicielom deserów.

Tapioka to małe niepozorne kuleczki, które doskonale sprawdzają się w kuchni. Tapioka jest produktem skrobiowym, pozyskiwanym z manioku, który rośnie m.in. w Brazylii, Meksyku czy Boliwii. Doskonale sprawdza się ona przy zagęszczaniu sosów, w deserach czy, tak jak w dzisiejszym wpisie, w puddingach. Część osób tapiokę znać może również z tak bardzo popularnej całkiem niedawno Bubble Tea – pysznej herbaty z tapiokowymi kuleczkami w składzie, której historia sięga aż lat osiemdziesiątych.  Swoją tapiokę zakupiłem w internecie, ale bez większego problemu możecie nabyć ją również stacjonarnie. Polecam rozejrzeć się w większych marketach lub sklepach z orientalną żywnością.

Pudding z tapioki z truskawkami jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Potrzebujecie tylko kilku składników i chwilę wolnego czasu. Całość przygotowania tego pysznego deseru skupia się tylko na kilku prostych czynnościach. Przed przygotowaniem puddingu z tapioki konieczne jest jej namoczenie. Kuleczki tapioki zalewamy mlekiem i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie konieczne jest kilkanaście minut gotowania… i to już! Gotowy pudding przekładamy do słoiczków, a po przestudzeniu chłodzimy w lodówce. Zimny zdobimy zmiksowanymi owocami lub dżemem i zajadamy się do woli!

Pudding z tapioki z truskawkami - przepis

Pudding z tapioki z truskawkami to pyszny pomysł na deser, który przygotujecie bardzo prosto, a zapewniam, że zasmakuje wszystkim wielbicielom deserów.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 15 minutes
Całkowity czas 25 minutes

Składniki:

Pudding z tapioki:

  • tapioka 1/3 szklanki
  • mleko 1 i 1/2 szklanki*
  • cukier 3-4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • truskawki** 250 g
  • miód u mnie Wileńskich 1-2 łyżki

* U siebie wykorzystałem mleko krowie. Bez problemu jednak możecie wykorzystać dowolne inne mleko, np. kokoswe, które nada świetnego aromatu.

    ** Jeśli nie macie świeżych owoców, możecie zastąpić je mrożonymi, ewentualnie dżemem.

      Wykonanie

      • W garnku tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę.Po tym czasie tapiokę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości ok. 15 minut, (w zależności od wielkości kuleczek czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu) mieszając co jakiś czas.Gotowy pudding przekładamy do słoiczków, pucharków lub większych kokilek. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie chłodzimy lodówce.Truskawki miksujemy z miodem do smaku. Wykładamy je na deser tuż przed podaniem, lub przed włożeniem go do lodówki.

      Pudding ten możecie z powodzeniem przygotować również z użyciem innym owoców. Świetnie sprawdzą się tutaj również np. owoce jagodowe, jak: maliny, borówki czy jeżyny, ale również brzoskwinie, morele czy nawet banany. Pudding ten jest również bardzo uniwersalny. Jeśli mleko krowie zastąpicie dowolnym roślinnym, a miód dosładzający truskawki zamienicie na inny słodzik uzyskacie pyszny, wegański deser. Świetnie sprawdzi się on również w wersji czekoladowej. Wystarczy, że tuż przed ściągnięciem go z ognia, dodacie kilka kostek czekolady.

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

      Składniki:

        Wykonanie:

          Podziel się przepisem:
          desertapiokatruskawki

          Piotr Pałasz

          Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

          Poznajmy się!

          🔥 Najnowsze przepisy:

          Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!