Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami są wręcz doskonałą propozycją pysznego śniadania. Niezastąpione w leniwy, niezobowiązujący weekednowy poranek.

Jeśli szukacie przepisu na idealne placuszki – doskonale trafiliście. Placki z tego przepisu zawsze się udają i świetnie smakują. Pulchniutkie, idealnie słodkie, po prostu pyszne! Doskonale komponują się z syropem klonowym lub syropem z agawy, ale możecie podać je również z owocowym musem, serkiem czy dżemem. Koniecznie dodajcie do nich również świeże owoce! U siebie podałem je z bananmi – pycha! Podać możecie je jednak niemal ze wszystkimi owocami – truskawkami, borówkami, malinami… ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia!

Te placuszki są wręcz stworzone na śniadanie, ale z powodzeniem możecie przygotować je również na kolację czy szybki obiad dla siebie lub rodziny. Dzieci je pokochają, tak jak dorośli – zapewniam! À propos dzieci – z pewnościa zasmakują im również podane z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Ależ one uniwersalne!

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami są wręcz doskonałą propozycją pysznego śniadania. Niezastąpione w leniwy, niezobowiązujący weekednowy poranek.
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • maślanka 180 g
  • łyżki brązowy cukier 3-4
  • całe jajka 1,
  • łyżki olej 2
  • mąka pszenna 140 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczki soda 1/2
  • większa szczypta sól

Dodatkowo:

  • łyżki* syrop klonowy 2-3
  • banany 1-2

* Można zastąpić syropem z agawy.

    Instructions

    • W misce mieszamy ze sobą maślankę, cukier, jajka i olej. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy niewielkiej wielkości placuszki z obu stron.Podajemy polane syropem klonowym lub z agaway oraz bananami.

    [/foodiepress]

    Jeśli nie macie akurat maślanki ani kefiru w domu możecie skorzystać z bardzo prostego triku! Wystarczy, że zamiast maślanki wykorzystacie taką samą ilość mleka  i dodacie do niego 2 łyżki soku z cytryny lub octu. Po odstawieniu na 5 minut możecie cieszyć się już błyskawicznyą wersją zsiadłegło mleka – doskonałym zamiennikiem maślanki.

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

     

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    2 komentarze

    Write A Comment

    Oceń przepis: