Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami są wręcz doskonałą propozycją pysznego śniadania. Niezastąpione w leniwy, niezobowiązujący weekednowy poranek.

Jeśli szukacie przepisu na idealne placuszki – doskonale trafiliście. Placki z tego przepisu zawsze się udają i świetnie smakują. Pulchniutkie, idealnie słodkie, po prostu pyszne! Doskonale komponują się z syropem klonowym lub syropem z agawy, ale możecie podać je również z owocowym musem, serkiem czy dżemem. Koniecznie dodajcie do nich również świeże owoce! U siebie podałem je z bananmi – pycha! Podać możecie je jednak niemal ze wszystkimi owocami – truskawkami, borówkami, malinami… ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia!

Te placuszki są wręcz stworzone na śniadanie, ale z powodzeniem możecie przygotować je również na kolację czy szybki obiad dla siebie lub rodziny. Dzieci je pokochają, tak jak dorośli – zapewniam! À propos dzieci – z pewnościa zasmakują im również podane z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Ależ one uniwersalne!

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami

Puszyste placuszki z syropem klonowym i bananami są wręcz doskonałą propozycją pysznego śniadania. Niezastąpione w leniwy, niezobowiązujący weekednowy poranek.
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • maślanka 180 g
  • brązowy cukier 3-4 łyżki
  • jajko 1
  • olej 2 łyżki
  • mąka pszenna 140 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • sól większa szczypta

Dodatkowo:

  • syrop klonowy 2-3 łyżki*
  • banany 1-2

* Można zastąpić syropem z agawy.

    Instructions

    • W misce mieszamy ze sobą maślankę, cukier, jajka i olej. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy niewielkiej wielkości placuszki z obu stron.Podajemy polane syropem klonowym lub z agaway oraz bananami.

    [/foodiepress]

    Jeśli nie macie akurat maślanki ani kefiru w domu możecie skorzystać z bardzo prostego triku! Wystarczy, że zamiast maślanki wykorzystacie taką samą ilość mleka  i dodacie do niego 2 łyżki soku z cytryny lub octu. Po odstawieniu na 5 minut możecie cieszyć się już błyskawicznyą wersją zsiadłegło mleka – doskonałym zamiennikiem maślanki.

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

     

    Join the Conversation

    1. Placuszki wyglądają pysznie :D

    2. Proste połączenie a jakie smaczne:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close