
Ravioli z ricottą i szpinakiem

- Czas przygotowania: 45 minut
- Czas przyrządzania: 5 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Ravioli z ricottą i szpinakiem - przepis
Ravioli z ricottą i szpinakiem. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione pysznym farszem ze szpinaku i ricotty,
Składniki:
- Ciasto:
- jajka - 3
- mąka pszenna - 300g
- sól - większa szczypta
- oliwa - 1 łyżka
- Nadzienie:
- szalotka - 2 małe
- czosnek - 2 ząbki
- szpinak - 200g
- ricotta - 250g
- jajka - 1
- parmezan - 100g, tartego
- sól, pieprz
- Sos pomidorowy:
- pomidory - 1/2 puszki
- czosnek - 1 duży ząbek
- bazylia świeża - 1 duża garść
- cukier - szczypta
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy oliwę. Ciasto umieszczamy w woreczku i chłodzimy w zamrażarce przez 5-10 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i obie możliwie jak najcieniej rozwałkowujemy.
- Szalotki kroimy w drobną kostkę na łyżce oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy drobno posiekany szpinak. Smażymy do czasu, aż szpinak stanie się miękki. Odstawiamy na 5 minut. W misce mieszamy ze sobą ricottę, szpinak i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na pierwszej części rozwałkowanego ciasta, w równych odstępach, łyżeczką układamy farsz. Delikatnie przykrywamy drugą częścią ciasta i wycinamy pierożki tak, by farsz znalazł się pośrodku. Dokładnie zlepiamy boki. Jeśli nie używamy specjalnego urządzenia do ravioli, możemy nadać kształt brzegu widelcem. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.
- W rozdrabniaczu, malakserze lub przy pomocą blendera dokładnie miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu. Przelewamy na patelnie i podgrzewamy. Z ciepłym sosem mieszamy ugotowane pierożki. Podajemy posypane parmezanem.
Ravioli z ricottą i szpinakiem to pyszne włoskie pierożki, doskonałe na obiad lub kolację. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione farszem ze szpinaku i ricotty oraz zatopione w prostym pomidorowym sosie. Wspaniałe połączenie!