Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ravioli z ricottą i szpinakiem

Ravioli z ricottą i szpinakiem

Ravioli z ricottą i szpinakiem. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione pysznym farszem ze szpinaku i ricotty,
Ilość
0

Ravioli z ricottą i szpinakiem to pyszne włoskie pierożki, doskonałe na obiad lub kolację. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione farszem ze szpinaku i ricotty oraz zatopione w prostym pomidorowym sosie. Wspaniałe połączenie!

Ravioli z ricottą i szpinakiem - przepis

Ravioli z ricottą i szpinakiem. Przygotowywane z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, wypełnione pysznym farszem ze szpinaku i ricotty,
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania/pieczenia 5 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Ciasto:

  • jajka 3
  • mąka pszenna 300 g
  • sól większa szczypta
  • oliwa 1 łyżka

Nadzienie:

  • szalotka 2 małe
  • czosnek 2 ząbki
  • szpinak 200 g
  • ricotta 250 g
  • jajka 1
  • parmezan starty 100 g
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • pomidory 1/2 puszki
  • czosnek 1 duży ząbek
  • bazylia świeża 1 duża garść
  • cukier szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy oliwę. Ciasto umieszczamy w woreczku i chłodzimy w zamrażarce przez 5-10 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i obie możliwie jak najcieniej rozwałkowujemy.Szalotki kroimy w drobną kostkę na łyżce oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy drobno posiekany szpinak. Smażymy do czasu, aż szpinak stanie się miękki. Odstawiamy na 5 minut. W misce mieszamy ze sobą ricottę, szpinak i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na pierwszej części rozwałkowanego ciasta, w równych odstępach, łyżeczką układamy farsz. Delikatnie przykrywamy drugą częścią ciasta i wycinamy pierożki tak, by farsz znalazł się pośrodku. Dokładnie zlepiamy boki. Jeśli nie używamy specjalnego urządzenia do ravioli, możemy nadać kształt brzegu widelcem. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.W rozdrabniaczu, malakserze lub przy pomocą blendera dokładnie miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu. Przelewamy na patelnie i podgrzewamy. Z ciepłym sosem mieszamy ugotowane pierożki. Podajemy posypane parmezanem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!