KOLACJA

Risotto ze szparagami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Risotto ze szparagami – pyszne połączanie zielonych i chrupiących szparagów wraz z delikatnym, kremowym risotto. Doskonałe rozpoczęcie szparagowego sezonu! Ale jak przygotować risotto, by wyszło idealnie? Niezaprzeczalną podstawą dobrego risotto jest dobrej jakości ryż. W kuchni składniki to podstawa – im lepszej jakości będą, tym smaczniejsze danie jesteśmy w stanie uzyskać. W przypadku risotto zdecydowanie najlepiej sprawdza się jeden rodzaj ryżu – arborio. Nie używajcie klasycznego ryżu białego, pełnoziarnistego, jaśminowego, czy basmati! Sprawdzą się one doskonale w innych daniach, jednak nie pozwolą Wam uzyskać idealnego risotto. Sekret arborio tkwi w owalnej strukturze ziaren, które sprawią, że danie będzie idealnie kremowe. Nie mniej ważną kwestią niż ryż jest zachowanie odpowiedniej kolejności przyrządzania dania. Dokładny przepis, krok po kroku, znajdziecie poniżej :)

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Podziel się swoją opinią