
Risotto ze szparagami

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 25 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Risotto ze szparagami - przepis
Risotto ze szparagami - pyszne, delikatne i idealnie kremowe. Doskonałe na obiad lub kolację. Wypróbuj mój przepis i rozkoszuj się wspaniałym smakiem!
Składniki:
- ryż arborio - 1/2 szklanki (polecam ten ze sklepu biogo.pl)
- zielone szparagi - 1/2 pęczka
- szalotka - 2
- białe wino - 1/3 szklanki
- bulion - 500ml
- śmietana 30% - 3 łyżki
- masło - 2 łyżki
- oliwa - 2 łyżki
- parmezan - 1 garść, tartego
- Przepis powstał we współpracy z biogo.pl - internetowym sklepem ze zdrową żywnością.
Wykonanie:
- Na patelni roztapiamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Szparagi przekrawamy na 4 części i podsmażamy je przez 3 minuty. Przekładamy do miseczki, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną szalotkę.
- Dosypujemy ryż i chwilę razem smażymy. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania.
- Gdy wino odparuje, stopniowo dolewamy gorący bulion (tak, by tylko przykrywał ryż) do czasu, aż ryż wchłonie cały wywar i będzie al dente. Gotowy ryż zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy łyżkę masła, szparagi, śmietanę, i parmezan. Risotto energicznie mieszamy i podajemy skropione oliwą.
Risotto ze szparagami – pyszne połączanie zielonych i chrupiących szparagów wraz z delikatnym, kremowym risotto. Doskonałe rozpoczęcie szparagowego sezonu! Ale jak przygotować risotto, by wyszło idealnie? Niezaprzeczalną podstawą dobrego risotto jest dobrej jakości ryż. W kuchni składniki to podstawa – im lepszej jakości będą, tym smaczniejsze danie jesteśmy w stanie uzyskać. W przypadku risotto zdecydowanie najlepiej sprawdza się jeden rodzaj ryżu – arborio. Nie używajcie klasycznego ryżu białego, pełnoziarnistego, jaśminowego, czy basmati! Sprawdzą się one doskonale w innych daniach, jednak nie pozwolą Wam uzyskać idealnego risotto. Sekret arborio tkwi w owalnej strukturze ziaren, które sprawią, że danie będzie idealnie kremowe. Nie mniej ważną kwestią niż ryż jest zachowanie odpowiedniej kolejności przyrządzania dania. Dokładny przepis, krok po kroku, znajdziecie poniżej :)