Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Risotto ze szparagami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Risotto ze szparagami – pyszne połączanie zielonych i chrupiących szparagów wraz z delikatnym, kremowym risotto. Doskonałe rozpoczęcie szparagowego sezonu! Ale jak przygotować risotto, by wyszło idealnie? Niezaprzeczalną podstawą dobrego risotto jest dobrej jakości ryż. W kuchni składniki to podstawa – im lepszej jakości będą, tym smaczniejsze danie jesteśmy w stanie uzyskać. W przypadku risotto zdecydowanie najlepiej sprawdza się jeden rodzaj ryżu – arborio. Nie używajcie klasycznego ryżu białego, pełnoziarnistego, jaśminowego, czy basmati! Sprawdzą się one doskonale w innych daniach, jednak nie pozwolą Wam uzyskać idealnego risotto. Sekret arborio tkwi w owalnej strukturze ziaren, które sprawią, że danie będzie idealnie kremowe. Nie mniej ważną kwestią niż ryż jest zachowanie odpowiedniej kolejności przyrządzania dania. Dokładny przepis, krok po kroku, znajdziecie poniżej :)

Risotto ze szparagami - przepis

Risotto ze szparagami - pyszne, delikatne i idealnie kremowe. Doskonałe na obiad lub kolację. Wypróbuj mój przepis i rozkoszuj się wspaniałym smakiem!
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • szklanki polecam ten ze sklepu biogo.pl ryż arborio 1/2
  • pęczka zielone szparagi 1/2
  • szalotka 2
  • szklanki białe wino 1/3
  • bulion 500 ml
  • łyżki śmietana 30% 3
  • łyżki masło 2
  • łyżki oliwa 2
  • garść tartego parmezan 1

Przepis powstał we współpracy z biogo.pl - internetowym sklepem ze zdrową żywnością.

    Instructions

    • Na patelni roztapiamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Szparagi przekrawamy na 4 części i podsmażamy je przez 3 minuty. Przekładamy do miseczki, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną szalotkę.Dosypujemy ryż i chwilę razem smażymy. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania.Gdy wino odparuje, stopniowo dolewamy gorący bulion (tak, by tylko przykrywał ryż) do czasu, aż ryż wchłonie cały wywar i będzie al dente. Gotowy ryż zdejmujemy z ognia.Dodajemy łyżkę masła, szparagi, śmietanę, i parmezan. Risotto energicznie mieszamy i podajemy skropione oliwą.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: