Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Risotto ze szparagami i pomidorami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Risotto ze szparagami i pomidorami to pomysł na rewelacyjny, sezonowy obiad w śródziemnomorskim stylu.

Risotto ze szparagami i pomidorami

Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • szklanki ryż arborio 1/2
  • pęczka zielone szparagi 1/2
  • szalotka 2
  • garść przekrojonych pomidorki koktajlowe
  • szklanki białe wino 1/3
  • bulion 500 ml
  • łyżki masło 2
  • łyżki oliwa 2
  • garść tartego parmezan 1

Instructions

  • Na patelni roztapiamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i szparagi.
  • Dosypujemy ryż i chwilę razem smażymy.
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe, dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania.
  • Dodajemy gorący bulion w takiej ilości by przykrył składniki. Ponownie doprowadzamy do odparowania i czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie al dente.
  • Gotowy ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan i posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkową ilością parmezanu.

Risotto ze szparagami i pomidorami

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: