
Risotto ze szparagami i pomidorami
Risotto ze szparagami i pomidorami to pomysł na rewelacyjny, sezonowy obiad w śródziemnomorskim stylu.

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 25 minut
Risotto ze szparagami i pomidorami
Składniki:
- ryż arborio - 1/2 szklanki
- zielone szparagi - 1/2 pęczka
- szalotka - 2
- pomidorki koktajlowe - garść, przekrojonych
- białe wino - 1/3 szklanki
- bulion - 500ml
- masło - 2 łyżki
- oliwa - 2 łyżki
- parmezan - 1 garść, tartego
Wykonanie:
Na patelni roztapiamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i szparagi.
Dosypujemy ryż i chwilę razem smażymy.
Dodajemy pomidorki koktajlowe, dolewamy wino, zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania.
Dodajemy gorący bulion w takiej ilości by przykrył składniki. Ponownie doprowadzamy do odparowania i czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie al dente.
Gotowy ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan i posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkową ilością parmezanu.