Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym to mój pomysł na pyszny, niewymagający obiad bez dodatku mięsa. Zrobicie je naprawdę szybko i zapewniam, że zjecie z wielką przyjemnością!

Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym

Prep Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Bakłażany z kuskusem

  • sztuki bakłażan 2
  • sztuka cebula 1
  • ząbki posiekane czosnek 3
  • niewielka posiekana papryczka chili 1
  • sztuka u mnie czerwona papryka 1
  • ok. 2/3 szklanki kuskus
  • ok 1/2 l bulion
  • łyżki posiekanej pietruszka 4
  • ok. 60g parmezan
  • sól pieprz

Dodatkowo: parmezan / feta / mozzarella (ok. 50g do środka każdej roladki)

    Sos pomidorowy

    • szklanka passata 1
    • sól pieprz
    • łyżki posiekanej pietruszka 2
    • ząbki starte lub przeciśnięte przez praw czosnek 2

    Instructions

    • Bakłażany umyj, osusz i pokrój w ok. 1cm plastry (po długości). Posyp solą z obu stron i odstaw na 20 minut. Po tym czasie bakłażany zgrilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe odstaw do przestudzenia (najlepiej pod przykryciem).
    • Na patelni z łyżką oliwy podsmaż razem cebulę, czosnek i papryczkę chili przez 3-4 minuty.
    • Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze przez 6 minut.
    • Dodaj sypki kuskus, wymieszaj składanki i całość zalej gorącym bulionem. Odstaw pod przykryciem na 3-4 minuty.
    • Dodaj pietruszkę i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
    • Na każdy z plastrów bakłażana nałóż kuskus i dodatkowo łyżeczkę sera. Zawiń tworząc roladkę.
    • W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
    • Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż roladki i zapiecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed umieszczeniem w piekarniku roladki możesz posypać dodatkową ilością sera.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    2 komentarze

    1. Fajny pomysł na przemycenie kasz do jadłospisu. Dla urozmaicenia można następnym razem użyć również komosy ryżowej czy kaszy gryczanej niepalonej (białej) :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: