
Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym
Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym to mój pomysł na pyszny, niewymagający obiad bez dodatku mięsa. Zrobicie je naprawdę szybko i zapewniam, że zjecie z wielką przyjemnością!

- Czas przygotowania: 50 minut
Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym
Składniki:
- Bakłażany z kuskusem
- bakłażan - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki, posiekane
- papryczka chili - 1 niewielka, posiekana
- papryka - 1 sztuka (u mnie czerwona)
- kuskus - ok. 2/3 szklanki
- bulion - ok 1/2 l
- pietruszka - 4 łyżki, posiekanej
- parmezan - ok. 60g
- sól, pieprz
- Dodatkowo: parmezan / feta / mozzarella (ok. 50g do środka każdej roladki)
- Sos pomidorowy
- passata - 1 szklanka
- sól, pieprz
- pietruszka - 2 łyżki, posiekanej
- czosnek - 2 ząbki, starte lub przeciśnięte przez praw
Wykonanie:
Bakłażany umyj, osusz i pokrój w ok. 1cm plastry (po długości). Posyp solą z obu stron i odstaw na 20 minut. Po tym czasie bakłażany zgrilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe odstaw do przestudzenia (najlepiej pod przykryciem).
Na patelni z łyżką oliwy podsmaż razem cebulę, czosnek i papryczkę chili przez 3-4 minuty.
Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze przez 6 minut.
Dodaj sypki kuskus, wymieszaj składanki i całość zalej gorącym bulionem. Odstaw pod przykryciem na 3-4 minuty.
Dodaj pietruszkę i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
Na każdy z plastrów bakłażana nałóż kuskus i dodatkowo łyżeczkę sera. Zawiń tworząc roladkę.
W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż roladki i zapiecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed umieszczeniem w piekarniku roladki możesz posypać dodatkową ilością sera.
Czy kuskus ma być sypki?
Fajny pomysł na przemycenie kasz do jadłospisu. Dla urozmaicenia można następnym razem użyć również komosy ryżowej czy kaszy gryczanej niepalonej (białej) :)