Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym

Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym to mój pomysł na pyszny, niewymagający obiad bez dodatku mięsa. Zrobicie je naprawdę szybko i zapewniam, że zjecie z wielką przyjemnością!

Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym

Prep Time 50 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Bakłażany z kuskusem

  • sztuki bakłażan 2
  • sztuka cebula 1
  • ząbki posiekane czosnek 3
  • niewielka posiekana papryczka chili 1
  • sztuka u mnie czerwona papryka 1
  • ok. 2/3 szklanki kuskus
  • ok 1/2 l bulion
  • łyżki posiekanej pietruszka 4
  • ok. 60g parmezan
  • sól pieprz

Dodatkowo: parmezan / feta / mozzarella (ok. 50g do środka każdej roladki)

    Sos pomidorowy

    • szklanka passata 1
    • sól pieprz
    • łyżki posiekanej pietruszka 2
    • ząbki starte lub przeciśnięte przez praw czosnek 2

    Instructions

    • Bakłażany umyj, osusz i pokrój w ok. 1cm plastry (po długości). Posyp solą z obu stron i odstaw na 20 minut. Po tym czasie bakłażany zgrilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe odstaw do przestudzenia (najlepiej pod przykryciem).
    • Na patelni z łyżką oliwy podsmaż razem cebulę, czosnek i papryczkę chili przez 3-4 minuty.
    • Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze przez 6 minut.
    • Dodaj sypki kuskus, wymieszaj składanki i całość zalej gorącym bulionem. Odstaw pod przykryciem na 3-4 minuty.
    • Dodaj pietruszkę i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
    • Na każdy z plastrów bakłażana nałóż kuskus i dodatkowo łyżeczkę sera. Zawiń tworząc roladkę.
    • W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
    • Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż roladki i zapiecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed umieszczeniem w piekarniku roladki możesz posypać dodatkową ilością sera.

    Join the Conversation

    1. Czy kuskus ma być sypki?

    2. Fajny pomysł na przemycenie kasz do jadłospisu. Dla urozmaicenia można następnym razem użyć również komosy ryżowej czy kaszy gryczanej niepalonej (białej) :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close