Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Rosół - domowy przepis

Rosół – domowy przepis

Rosół - znany i wielbiony chyba w każdym polskim domu. Król niedzielnych obiadów bez którego ciężko je sobie wyobrazić. Poznajcie mój sprawdzony przepis na taki prosty, klasyczny rosół, który każdemu się uda i każdemu posmakuje!
Ilość
0

Rosół – znany i wielbiony chyba w każdym polskim domu. Król niedzielnych obiadów bez którego ciężko je sobie wyobrazić. Poznajcie mój sprawdzony przepis na pyszny, prosty, klasyczny rosół, który każdemu się uda i każdemu zasmakuje!


Może ciężko będzie Wam w to uwierzyć, ale jako dziecko nienawidziłem rosołu. W zasadzie nie wiem czemu, ale naprawdę budził we mnie skrajnie negatywne emocje. Musiałem chyba jednak do niego dojrzeć, bo nie ukrywam, że teraz z przyjemnością sięgam po miskę gorącego, domowego rosołu (najlepiej koniecznie z domowym makaronem). Ostatnio pomyślałem, że na blogu wciąż niewiele jest prostych, klasycznych dań i najwyższy czas to nadrobić. Dlatego przedstawiam Wam już dzisiaj mój przepis na rosół, który zawsze się udaje i bardzo dobrze smakuje – bez kostek, vegety i innych zbędnych polepszaczy, bo tak naprawdę najlepszą “przyprawą” prawdziwego, esencjonalnego rosołu, oprócz dobrego mięsa i warzyw, jest czas. To właśnie on odgrywa kluczową rolę. Dobry rosół nie może gotować za bardzo. Ważne by ustawiony był nad minimalnym ogniem i tylko delikatnie “pyrkał”, najlepiej przez kilka godzin. Wówczas przy zastosowaniu się do poniższych wskazówek mamy gwarancję, że będzie taki jak trzeba!

Rosół - domowy przepis

Rosół - znany i wielbiony chyba w każdym polskim domu. Król niedzielnych obiadów bez którego ciężko je sobie wyobrazić. Poznajcie mój sprawdzony przepis na taki prosty, klasyczny rosół, który każdemu się uda i każdemu posmakuje!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 3 hours
Całkowity czas 3 hours 15 minutes

Składniki:

  • ok 3-4 litrów woda

Mięso:

  • ok. 350g np. szponder wołowina
  • udka 4-5 skrzydełek, 1 szyja indycza lub korpus z kurczaka mięso drobiowe 3

Warzywa:

  • niewielkie im więcej marchewki, tym słodszy rosół marchewka 2
  • kawałek ok ¼ większego korzenia seler 1
  • pietruszka 1-2
  • niewielki kawałek kapusta włoska
  • większego por 1/2
  • większa intensywnie opalona na palniku cebula 1

Przyprawy i dodatki

  • kilka ziarenek ziele angielskie
  • kilka ziarenek pieprz ziarnisty
  • liść laurowy 3-4
  • kawałki dla smaku grzyby suszone 3-4
  • sól

Wykonanie

  • Do większego garnka wlewamy zimną wodę. Dodajemy przygotowane mięso i stawiamy "na ogniu". Doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu na powierzchni  zbiorą się tzw. "szumowiny". Pozbywamy się ich przy pomocy zwykłej łyżki, łyżki cedzakowej lub niewielkiego sitka. Zmniejszamy ogień do minimum, zawartość garnka solimy i gotujemy przez około godzinę pod przykryciem.
  • Po tym czasie do garnka dorzucamy wszystkie warzywa, przyprawy i suszone grzyby. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez około dwie kolejne godziny. Gotowy rosół próbujemy, gdyby okazał się zbyt mało intensywny kontynuujemy gotowanie do czasu zredukowania nadmiaru wody i uzyskania odpowiedniego smaku (możemy wcześniej rosół przecedzić).

PORADY:

  • ‣ kluczowym aspektem przy przygotowywaniu rosołu jest gotowanie go na możliwie najmniejszym płomieniu. Rosół potrzebuje czasu i tylko wtedy będzie smakował odpowiednio, jeśli nie będzie gotowany zbyt szybko.
  • ‣ rosół według mnie najlepiej smakuje z domowym makaronem (przepis na domowy makaron znajdziesz tutaj), ale świetnie sprawdzi się również z lanym ciastem czy pierożkami z mięsnym lub warzywnym farszem.
  • ‣ pozostałe warzywa z rosołu możesz wykorzystać chociażby do przygotowania prostej sałatki jarzynowej, a z mięso będzie świetną bazą do farszu na krokiety czy pierogi.
  • ‣ jak wiadomo rosół jest świetną bazą do przygotowywania innych zup. Warto więc raz w tygodniu przygotować jego większą ilość i podzelić na mniejsze części i zamrozić. Dzięki temu mamy dobry bulion zawsze pod ręką.
  • ‣ Rosół zawsze należy gotować począwszy od zimnej wody. Mięsa nie powinno się umieszczać od razu w ciepłej wodzie by nie stracił wartości odżywczych, wyszedł smaczny i klarowny!

 

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!