Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
MIĘSA

Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami – propozycja wręcz doskonała dla wszystkich stekożerców! Przepyszny zestaw obiadowy :)


Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami

Rozmarynowy stek z pieczonymi batatami - propozycja wręcz doskonała dla wszystkich stekożerców! Przepyszna obiadowa propozycja :)  
Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Rozmarynowy stek:

  • sztuki stek z antrykotu 2
  • łyżki masło 2
  • niewielki pęczek rozmaryn 1
  • łyżeczki pieprz 2
  • szczypty sól 2

Pieczone frytki z batatów:

  • większy bataty 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • szczypta tymianek
  • szczypta rozmaryn
  • łyżki oliwa 2-3
  • sól pieprz

Instructions

  • Obrane i umyte bataty kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  • Mięso przyprawiamy z obu stron pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej (z łyżką masła, oliwy i pęczkiem rozmarynu) przez 2,5 - 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie steki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 5-6 minut. Po tym czasie steki odstawiamy do "odpoczęcia". Przed podaniem doprawiamy solą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: