
Różowe naleśniki z twarogiem i owocami
Różowe naleśniki z twarogiem i owocami, czyli pomysł na odświeżenie klasycznych naleśników z serem i to w pełni naturalnie! Doskonały obiad na słodko, który przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym :)

- Ilość porcji: 3-4 porcje
Różowe naleśniki z twarogiem i owocami
Składniki:
- Sok (naturalny barwnik):
- burak - 1/2 niewielkiego (ok. 60g)
- maliny - 1/2 szklanki (ok. 60g)
- Naleśniki:
- jajka - 2 sztuki
- mleko - 1 szklanka (250g)
- woda - 1 szklanka (250g)
- mąka - 200g
- tłuszcz - 1-2 łyżki
- sól - szczypta (opcjonalnie)
- cukier - szczypta (opcjonalnie)
- Nadzienie
- twaróg - 300g
- miód - 2-3 łyżki
- cynamon - szczypta
- owoce - 2 szklanki (u mnie maliny i borówki)
- mięta - do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Sok:
- Buraka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Razem z malinami umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej.
- Wyciskamy sok.
Naleśniki:
- Jajka mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Dodajemy przesianą mąkę, tłuszcz, sól i cukier (jeśli używamy). Wszystkie składniki mieszamy do bardzo dokładnego połączania. Dodajemy sok i ponownie mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej (delikatnie natłuszczonej) patelni przez niecałą minutę z każdej strony (do zarumienienia).
- Drobno zmielony twaróg mieszamy z miodem i cynamonem (opcjonalnie). Rozsmarowujemy na naleśnikach, posypujemy świeżymi owocami i zawijamy w trójkąty.