
Rustykalna tarta ze śliwkami

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 45 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Rustykalna tarta ze śliwkami - przepis
Rustykalna tarta ze śliwkami - pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie, które znika w mgnieniu oka
Składniki:
- Kruche ciasto:
- mąka pszenna - 230g
- masło - 140g
- jajka - 1
- cukier z wanilią - 3/4 łyżki
- cukier puder - 3 łyżki
- sól - 1/3 łyżeczki
- Dodatkowo:
- śliwki - 500g
- cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- cynamon - 1 mała szczypta
- cukier puder - (do posypania)
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
- W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na 6-8 części i pozbawiamy pestek. Przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Dokładnie mieszamy.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Bardzo lubię galette:)
Uwielbiam takie tarty, pycha! <3
Kochamy kiedy śliwki tak się fajnie przypieką <3