Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Rustykalna tarta ze śliwkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Rustykalna tarta ze śliwkami – pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Robiąc ostatnio szybki przegląd ubiegłego roku znalazłem wiele świetnych przepisów, którym z jakichś powodów nie udało się pojawić na blogu. Jako, że są to przepisy, które zdecydowanie zasługują na pokazanie ich światu, co jakiś czas będę dodawał je przemiennie z nowymi przepisami :) Dzisiaj chciałbym zaproponować Wam pyszne połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie – znika w mgnieniu oka!

Rustykalna tarta ze śliwkami - przepis

Rustykalna tarta ze śliwkami - pyszny pomysł na oryginalne ciasto. Połączenie kruchego ciasta ze śliwkami w nietypowej formie, które znika w mgnieniu oka
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 230 g
  • masło 140 g
  • jajka 1
  • łyżki cukier z wanilią 3/4
  • łyżki cukier puder 3
  • łyżeczki sól 1/3

Dodatkowo:

  • śliwki 500 g
  • łyżki cukier 2
  • łyżka mąka pszenna 1
  • mała szczypta cynamon 1
  • do posypania cukier puder

Instructions

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie siekamy. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 10 minut.
  • W tym czasie śliwki myjemy, przekrawamy na 6-8 części i pozbawiamy pestek. Przekładamy do miseczki. Posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Dokładnie mieszamy.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Na środku (tortownicą o śr. 25cm) odciskamy okrągły kształt. W tym miejscu układamy owoce, a następnie zawijamy pozostały rant do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: