Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez mięsa. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Ilość
0

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez użycia mięsa. Pieczone bataty już kiedyś pojawiły się na blogu. Dzisiaj przedstawiam je w nieco innej formie i kompozycji, doprawione tymiankiem i papryką, które doskonale komponują się z pomidorkami, ogórkiem i czarną fasolą. Sałatkę polałem szybkim sosem winegret przygotowanym z zaledwie kilku składników, ale w wersji nieco bardziej kalorycznej, z powodzeniem możecie zastąpić go również szybkim sosem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym. Dla wzbogacenia sałatki dodatkowo dorzucić możecie również ser feta, mozzarellę czy nieco bardziej charakterny ser pleśniowy.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami - przepis

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez mięsa. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

Pieczone bataty:

  • bataty średniej wielkości 1
  • oliwa 2 łyżki
  • tymianek suszony szczypta
  • papryka słodka szczypta
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • sałata 1/2 główki
  • fasola czarna 1/2 puszki
  • ogórek świeży 1/2
  • pomidory koktajlowe garść
  • cebula cienko posiekana* 1

Sos winegret:

  • oliwa 3-4 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • sok z limonki 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

* Cebulkę dodatkowo namoczyłem w wodzie z sokiem z buraka. Sprawiło to, że cebula straciła nieco swoją ostrość i nabrała ładnego koloru.

    Wykonanie

    • Batata obieramy i kroimy w większą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, przyprawiamy tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.Sałatę porywamy na mniejsze części. Układamy na talerzu. Dodajemy czarną fasolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry ogórka, cebulkę i upieczonego batata.Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
    Calories: 320kcal

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        burak

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!