
Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
Wartości odżywcze (na porcję)
- Kalorie: 320
- Węglowodany: 27,3
- Zawartośc Białka: 6,1
- Zawartość Tłuszczu Nienasyconych: 20,75
Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami - przepis
Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez mięsa. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Składniki:
- Pieczone bataty:
- bataty - 1 średniej wielkości
- oliwa - 2 łyżki
- tymianek suszony - szczypta
- papryka słodka - szczypta
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- sałata - 1/2 główki
- fasola czarna - 1/2 puszki
- ogórek - 1/2 świeżego
- pomidorki koktajlowe - garść
- cebula - 1, cienko posiekana*
- Sos winegret:
- oliwa - 3-4 łyżki
- miód - 1 łyżka
- sok z limonki - 1 łyżka
- sól, pieprz
- * Cebulkę dodatkowo namoczyłem w wodzie z sokiem z buraka. Sprawiło to, że cebula straciła nieco swoją ostrość i nabrała ładnego koloru.
Wykonanie:
- Batata obieramy i kroimy w większą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, przyprawiamy tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
- Sałatę porywamy na mniejsze części. Układamy na talerzu. Dodajemy czarną fasolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry ogórka, cebulkę i upieczonego batata.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Alergeny
Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez użycia mięsa. Pieczone bataty już kiedyś pojawiły się na blogu. Dzisiaj przedstawiam je w nieco innej formie i kompozycji, doprawione tymiankiem i papryką, które doskonale komponują się z pomidorkami, ogórkiem i czarną fasolą. Sałatkę polałem szybkim sosem winegret przygotowanym z zaledwie kilku składników, ale w wersji nieco bardziej kalorycznej, z powodzeniem możecie zastąpić go również szybkim sosem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym. Dla wzbogacenia sałatki dodatkowo dorzucić możecie również ser feta, mozzarellę czy nieco bardziej charakterny ser pleśniowy.
Świetne połączenie składników.
Już znalazłam tutaj kilka pysznych inspiracji. Pozdrawiam!