Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez użycia mięsa. Pieczone bataty już kiedyś pojawiły się na blogu. Dzisiaj przedstawiam je w nieco innej formie i kompozycji, doprawione tymiankiem i papryką, które doskonale komponują się z pomidorkami, ogórkiem i czarną fasolą. Sałatkę polałem szybkim sosem winegret przygotowanym z zaledwie kilku składników, ale w wersji nieco bardziej kalorycznej, z powodzeniem możecie zastąpić go również szybkim sosem czosnkowym lub jogurtowo-miętowym. Dla wzbogacenia sałatki dodatkowo dorzucić możecie również ser feta, mozzarellę czy nieco bardziej charakterny ser pleśniowy.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami - przepis

Sałatka z batatem, czarną fasolą i pomidorami jest doskonałą propozycją szybkiego lunchu, przygotowaną bez mięsa. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Pieczone bataty:

  • średniej wielkości bataty 1
  • łyżki oliwa 2
  • szczypta tymianek suszony
  • szczypta papryka słodka
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • główki sałata 1/2
  • puszki fasola czarna 1/2
  • świeżego ogórek 1/2
  • garść pomidorki koktajlowe
  • cienko posiekana* cebula 1,

Sos winegret:

  • łyżki oliwa 3-4
  • łyżka miód 1
  • łyżka sok z limonki 1
  • sól pieprz

* Cebulkę dodatkowo namoczyłem w wodzie z sokiem z buraka. Sprawiło to, że cebula straciła nieco swoją ostrość i nabrała ładnego koloru.

    Instructions

    • Batata obieramy i kroimy w większą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, przyprawiamy tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.Sałatę porywamy na mniejsze części. Układamy na talerzu. Dodajemy czarną fasolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry ogórka, cebulkę i upieczonego batata.Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
    Calories: 320kcal

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    1. Świetne połączenie składników.
      Już znalazłam tutaj kilka pysznych inspiracji. Pozdrawiam!

    Write A Comment

    Oceń przepis: