Sałatka Cezar z szynką parmeńską

Sałatka Cezar z szynką parmeńską i parmezanem. Przepisów na Cezara jest pewnie tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami moją wersją tej sałatki, która jest moim zupełnym numerem jeden. Połączenie chrupiącej rzymskiej sałaty, grzanek i szynki parmeńskiej w towarzystwie pysznego, nieco lżejszego niż oryginalnie sosu.

Sałatka Cezar z szynką parmeńską

Sałatka Cezar z szynką parmeńską i parmezanem. Połączenie rzymskiej sałaty, grzanek i szynki parmeńskiej w towarzystwie lżejszego niż oryginalnie sosu.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

Sałatka:

  • sałata rzymska 1 główka
  • szynka parmeńska 100 g
  • ulubione pieczywo 2-3 kromki
  • parmezan tarty 1 duża garść

Sos:

  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • czosnek przeciśnięty przez praskę 1 niewielki
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Sałatkę dzielimy na pojedyncze liście, dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkładamy na płaskim talerzu. Pieczywo kroimy w niewielką kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy do zarumienienia. Grzankami posypujemy sałatkę, dodajemy szynkę parmeńską.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.

Join the Conversation

  1. Takie proste sałatki nie można nie kochać <3

  2. Pyszna sałatka na drugie śniadanie :)

  3. Mniam jaka musi być pyszna :-)

  4. To prawda, cezar niejedną ma twarz. Twoja wersja bardzo mi się podoba! :-)

  5. Jak malowana, poczęstuję się wirtualnie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close