
Sałatka grecka

- Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Sałatka grecka
Składniki:
- Sałatka
- sałata - 1 duża garść*
- ogórek - 1 duży
- pomidory - 2-3 sztuki
- papryka - 1/2, u mnie czerwonej
- cebula czerwona - 1/2
- oliwki - 1-2 garści (u mnie kalimata i czarne)
- ser feta - ok. 50g, pokruszonego
- Dressing
- oliwa - 5 łyżek
- miód - 1/2 łyżeczki
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- mięta - 2-3 łyżki, posiekanej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Sałatę myjemy i osuszamy. Ogórka kroimy w plastry, pomidory i paprykę w większą kostkę, cebulę w pióra. W misce umieszczamy sałatkę, dodajemy pozostałe warzywa, oliwki i ser.
- Składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania emulsji (najlepiej umieścić wszystkie składniki w słoiku, zakręcić i energicznie wstrząsnąć).
- Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.