Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem, czyli bardzo prosta i lekka propozycja pysznego lunchu lub kolacji. Doskonale dobrane składniki, skropione miodowym wineretem ze szczyptą cynamonu. Pycha!

Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem - przepis

Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem, czyli doskonale dobrane składniki, skropione miodowym wineretem ze szczyptą cynamonu.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Pieczone marchewki:

  • marchewka 2
  • łyżki oliwa 3
  • łyżka miód 1
  • sól pieprz

Sałatka:

  • duże garści jarmuż 2
  • duże jabłka 1
  • garść posiekanych orzechy włoskie 1
  • garść grzanek ulubione pieczywo 1
  • łyżki ziarenek granat 2

Sos winegret:

  • szklanki oliwa 1/4
  • szklanki ocet jabłkowy 1/4
  • łyżka miód 1
  • łyżeczki cynamon 1/4
  • sól pieprz

Instructions

  • Pieczone marchewki: Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy wymieszanym miodem z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Jarmuż gotujemy na parze przez około 5-6 minut. Jabłka kroimy w półplasterki*. Na talerzu układamy jarmuż, jabłka, pieczoną marchewkę. Posypujemy orzechami, grzankami i granatem.W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniku sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.* Jabłka możemy dorzucić do marchewek na ok. 10 minut przed końcem pieczenia, by dodać jeszcze więcej smaku sałatce.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

  1. Podoba mi się ten nieco orientalny charakter sałatki, czyli dodatek miodu, cynamonu i pestek granatu. Będzie mi miło, jeśli dodasz przepis do mojego Linkowego Party :)

Write A Comment

Oceń przepis: