
Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem - przepis
Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem, czyli doskonale dobrane składniki, skropione miodowym wineretem ze szczyptą cynamonu.
Składniki:
- Pieczone marchewki:
- marchewka - 2
- oliwa - 3 łyżki
- miód - 1 łyżka
- sól, pieprz
- Sałatka:
- jarmuż - 2 duże garści
- jabłka - 1 duże
- orzechy włoskie - 1 garść, posiekanych
- ulubione pieczywo - 1 garść grzanek
- granat - 2 łyżki ziarenek
- Sos winegret:
- oliwa - 1/4 szklanki
- ocet jabłkowy - 1/4 szklanki
- miód - 1 łyżka
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pieczone marchewki: Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy wymieszanym miodem z oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
- Jarmuż gotujemy na parze przez około 5-6 minut. Jabłka kroimy w półplasterki*. Na talerzu układamy jarmuż, jabłka, pieczoną marchewkę. Posypujemy orzechami, grzankami i granatem.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniku sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
- * Jabłka możemy dorzucić do marchewek na ok. 10 minut przed końcem pieczenia, by dodać jeszcze więcej smaku sałatce.
Alergeny
Sałatka z jarmużem, pieczoną marchewką i jabłkiem, czyli bardzo prosta i lekka propozycja pysznego lunchu lub kolacji. Doskonale dobrane składniki, skropione miodowym wineretem ze szczyptą cynamonu. Pycha!
Podoba mi się ten nieco orientalny charakter sałatki, czyli dodatek miodu, cynamonu i pestek granatu. Będzie mi miło, jeśli dodasz przepis do mojego Linkowego Party :)