Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
przepis/salatka-komosa-ryzowa-szparagami-feta

Szukacie prostego i zdrowego przepisu z wykorzystaniem szparagów? Wypróbujcie poniższy, błyskawiczny i bardzo zdrowy przepis. Komosa ryżowa nazywana inaczej quinoą lub ryżem peruwiańskim jest źródłem dużej ilości białka, a także witamin i minerałów. Bardzo zalecane jest jej używanie i wykorzystywanie w kuchni. Ta sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą w towarzystwie winegretu – doskonale sprawdzi się  jako bardzo prosty obiad, kolacja lub „wypełniacz” lunchboxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Jeśli nie dbacie o linię i nie liczycie kalorii na co dzień, sos winegret możecie bez problemu zamienić na prosty sos czosnkowy, jogurtowy lub miętowy. Z powodzeniem możecie dorzucić tutaj również mięsny dodatek, przykładowo w postaci fileta z kurczaka lub indyka czy szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej. Dodadzą one zarówno smaku jak i zdecydowanie uczynią sałatkę bardziej treściwą. Sałatkę możecie rownież podać ze swoim ulubionym pieczywem, najlepiej opieczonym w tosterze lub na suchej patelni.

Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą - przepis

Szukacie prostego i zdrowego przepisu z wykorzystaniem szparagów? Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą będzie idealną propozycją. Wypróbuj przepis!
Prep Time 25 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

Sałatka:

  • komosa ryżowa 75 g
  • bulion 250 ml
  • pęczka zielone szparagi 1/2
  • garści pomidorki koktajlowe 2
  • rzodkiewki 3-4
  • g pokruszonej ser feta 70
  • łyżki natka pietruszki 2

Dressing:

  • łyżki oliwa 3
  • łyżki sok z cytryny 2
  • łyżeczka miód 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Komosę ryżową gotujemy wedle zaleceń producenta. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.Komosę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

[/foodiepress]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomym

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: