
Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą
Szukacie prostego i zdrowego przepisu z wykorzystaniem szparagów? Wypróbujcie poniższy, błyskawiczny i bardzo zdrowy przepis. Komosa ryżowa nazywana inaczej quinoą lub ryżem peruwiańskim jest źródłem dużej ilości białka, a także witamin i minerałów. Bardzo zalecane jest jej używanie i wykorzystywanie w kuchni. Ta sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą w towarzystwie winegretu – doskonale sprawdzi się jako bardzo prosty obiad, kolacja lub „wypełniacz” lunchboxu, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Jeśli nie dbacie o linię i nie liczycie kalorii na co dzień, sos winegret możecie bez problemu zamienić na prosty sos czosnkowy, jogurtowy lub miętowy. Z powodzeniem możecie dorzucić tutaj również mięsny dodatek, przykładowo w postaci fileta z kurczaka lub indyka czy szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej. Dodadzą one zarówno smaku jak i zdecydowanie uczynią sałatkę bardziej treściwą. Sałatkę możecie rownież podać ze swoim ulubionym pieczywem, najlepiej opieczonym w tosterze lub na suchej patelni.

Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą - przepis
Szukacie prostego i zdrowego przepisu z wykorzystaniem szparagów? Sałatka z komosą ryżową, szparagami i fetą będzie idealną propozycją. Wypróbuj przepis!
Składniki:
- Sałatka:
- komosa ryżowa - 75g
- bulion - 250ml
- zielone szparagi - 1/2 pęczka
- pomidorki koktajlowe - 2 garści
- rzodkiewki - 3-4
- ser feta - 70g, pokruszonej
- natka pietruszki - 2 łyżki
- Dressing:
- oliwa - 3 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- miód - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Komosę ryżową gotujemy wedle zaleceń producenta. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
- Komosę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Bardzo lubimy komosę :D Pyszna sałatka :)
Świetna do pracy! :)