Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Sałatka z pieczoną czarną marchwią i mozzarellą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jako że uwielbiam sałatki w każdej formie, jeszcze bardziej uwielbiam je urozmaicać. Dzisiaj przedstawiam Wam naprawdę pyszną propozycję z wykorzystaniem pieczonej marchewki (nie zupełnie klasycznej, bo jej czarnej odmiany), pomidorów i mozzarelli. Proste i bardzo smaczne połączenie!


Przechadzając się ostatnio obok warzywnego działu w moim lubianym niemieckim dyskoncie (chociaż chyba ciężko nazwać go już dyskontem zważając na ilość i różnorodność produktów premium, którą są już na stałe dostępne) w oczy rzuciła mi się dosyć niecodzienna odmiana marchewki. Już widziałem ją przygotowaną w formie pieczonej i wykorzystaną jako dodatek do ciekawego dania, więc nie mogłem przejść obok niej obojętnie. W domu padło na sałatkę i to był bardzo dobry wybór, bo wyszło naprawdę pysznie! Oczywiście w przepisie tym możecie wykorzystać dowolny rodzaj marchewki, w tym tę najzwyklejszą, dostępną niemal wszędzie. Ta ciemna ma jednak w sobie coś ciekawego i intrygującego, oczywiście włącznie z wyglądem. Zarówno przed, jak i po pieczeniu przypomina… buraka. W smaku jednak już nie jest tak podobna :)

Sałatka z pieczoną czarną marchwią i mozzarellą

Sałatka z pieczoną czarną marchwią i mozzarellą czyli wspaniały pomysł na pyszny i prosty lunch gotowy w kilka chwil.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Pieczona marchewka

  • sztuki u mnie czarna. marchewka 2-3
  • łyżki oliwa 3
  • duża szczypta sól pieprz
  • ząbki opcjonalnie czosnek 1-2

Sałatka

  • dowolna - duża garść porwanej sałata
  • mniejsze pokrojone pomidory 1-2
  • g porwana mozzarella 125
  • garść podprażonych na patelni ziarna słonecznika

Dressing

  • ząbek posiekanego czosnek 1
  • łyżeczka polecam Dijon musztarda 1
  • z 1/2 cytryny* sok z cytryny
  • szklanki oliwa 1/4
  • sól pieprz

Instructions

  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy dokładnie z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem (jeśli używamy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
  • Sałatę porywamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na talerzu lub przekładamy do miski. Dodajemy upieczoną marchewkę, pokrojone w kostkę pomidory, porwaną mozzarellę i ziarna słonecznika.
  • W miseczce dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
  • Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: