Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych składników. Chrupiąca rzymska sałata, charakterna rzodkiewka i cebula oraz kurczak marynowany w sosie barbecue – wszystko polane czosnkowym sosem jogutowo-majonezowym. Jeśli chcielibyście, by sałatka stała się nieco mniej kaloryczna możecie całkowicie zrezygnować z majonezu dodanego do sosu lub polać ją lekkim winegretem. Sałatka ta świetnie smakuje podana na ciepło, ze świeżo podsmażonym kurczakiem, ale bardzo smaczna jest również w wersji na zimno, przez co z powodzeniem zabrać możecie ją ze sobą do pracy lub szkoły.

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem - przepis

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych Wypróbuj ten przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się tym smakiem.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • główka sałata rzymska 1
  • pojedynczy filet z kurczaka 1
  • łyżki sos BBQ 3-4
  • cebula czerwona 1/2
  • rzodkiewki 3-4
  • łyżki pokruszonego ser feta 3
  • garść posiekanych pistacje

Sos czosnkowy:

  • łyżki jogurt naturalny 3
  • łyżki majonez 2
  • łyżeczka ocet balsamiczny 1
  • ząbek przeciśnięty czosnek 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Pozbawiamy "niedoskonałości" i przekładamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy sos barbecue i dokładnie pokrywamy nim kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.Sałatkę dzielimy na pojedyncze liście, dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkładamy na płaskim talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w półplasterki. Warzywa układamy na sałacie. Dodajemy pokruszoną fetę i pistacje.Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie.Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: