Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych Wypróbuj ten przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się tym smakiem.
Ilość
0
Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych składników. Chrupiąca rzymska sałata, charakterna rzodkiewka i cebula oraz kurczak marynowany w sosie barbecue – wszystko polane czosnkowym sosem jogutowo-majonezowym. Jeśli chcielibyście, by sałatka stała się nieco mniej kaloryczna możecie całkowicie zrezygnować z majonezu dodanego do sosu lub polać ją lekkim winegretem. Sałatka ta świetnie smakuje podana na ciepło, ze świeżo podsmażonym kurczakiem, ale bardzo smaczna jest również w wersji na zimno, przez co z powodzeniem zabrać możecie ją ze sobą do pracy lub szkoły.

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem - przepis

Sałatka z fetą, rzodkiewką i kurczakiem to pyszne połączenie świetnie dobranych Wypróbuj ten przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się tym smakiem.
Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • sałata rzymska 1 główka
  • filet z kurczaka 1 pojedynczy
  • sos BBQ 3-4 łyżki
  • cebula czerwona 1/2
  • rzodkiewki 3-4
  • ser feta pokruszonego 3 łyżki
  • pistacje 1 garść posiekanych

Sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • czosnek (przeciśnięty przez praskę) 1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Pozbawiamy "niedoskonałości" i przekładamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy sos barbecue i dokładnie pokrywamy nim kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.Sałatkę dzielimy na pojedyncze liście, dokładnie myjemy i osuszamy. Rozkładamy na płaskim talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w półplasterki. Warzywa układamy na sałacie. Dodajemy pokruszoną fetę i pistacje.Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie.Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      polecane

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!