
Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado

Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado - przepis
Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado, czyli pyszny, bezglutenowy pomysł na bardzo proste fit danie, które przygotujecie w kilkanaście minut.
Składniki:
- kasza gryczana - 200g
- jabłka - 2 niewielkie
- awokado - 1
- sałata masłowa - 2 garści
- rodzynki - 1 garść
- orzechy włoskie - 1 garść, posiekanych
- Dressing:
- oliwa - 3 łyżki
- sok z cytryny - 3 łyżki
- musztarda - 1 łyżeczka
- syrop klonowy - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 10 minut. Ugotowaną kaszę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w cienkie słupki jabłka, w plastry awokado, porwaną sałatę i orzechy.
- W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Gotowym winegretem polewamy sałatkę tuz przed podaniem.
Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado, czyli kolejny pyszny pomysł na bardzo proste fit danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Połączenie bezglutenowej gryki, sałaty, jabłek, awokado i rodzynek to idealna propozycja na treściwą i niebanalną sałatkę. Polana winegretem stanowić może lekką kolację lub zdrowy obiad, który bez przeszkód zabierzecie również ze sobą do pracy.
Świetna, zdrowa, pożywna i baaaaaaaaaaardzo smakowita sałatka. Pozdrawiam ciepło :*