Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado

Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado, czyli kolejny pyszny pomysł na bardzo proste fit danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Połączenie bezglutenowej gryki, sałaty, jabłek, awokado i  rodzynek to idealna propozycja na treściwą i niebanalną sałatkę. Polana winegretem stanowić może lekką kolację lub zdrowy obiad, który bez przeszkód zabierzecie również ze sobą do pracy.

Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado - przepis

Sałatka z kaszą gryczaną, jabłkiem i awokado, czyli pyszny, bezglutenowy pomysł na bardzo proste fit danie, które przygotujecie w kilkanaście minut.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • kasza gryczana 200 g
  • jabłka niewielkie 2
  • awokado 1
  • sałata masłowa 2 garści
  • rodzynki 1 garść
  • orzechy włoskie posiekane 1 garść

Dressing:

  • oliwa 3 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • syrop klonowy 1 łyżeczka
  • czosnek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 10 minut. Ugotowaną kaszę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w cienkie słupki jabłka, w plastry awokado, porwaną sałatę i orzechy.
  • W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Gotowym winegretem polewamy sałatkę tuz przed podaniem.

Join the Conversation

  1. Kulinarne Inspiracje Futki says:

    Świetna, zdrowa, pożywna i baaaaaaaaaaardzo smakowita sałatka. Pozdrawiam ciepło :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close