
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków!

- Czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, jak i prosta kolacja. Pyszne połączenie smaków!
Składniki:
- Marynata do kurczaka:
- filet z kurczaka - 1 pojedynczy
- tymianek - duża szczypta
- papryka słodka - duża szczypta
- pasta tahini - 1/2 łyżeczki
- oregano - szczypta
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- boczek - surowy, ok. 6-8 plastrów
- sałata rzymska - 1 główka
- pomidory - 1-2 niewielkie, pokrojone na mniejsze części
- awokado - 1/2, pokrojone w kostkę
- parmezan - 2 łyżki, startego
- Do podania: winegret (w wersji bardziej fit) lub sos czosnkowy.
- Winegret:
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda - 3/4 łyżeczki
- oliwa - 1/3 szklanki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dokładnie z obu stron tymiankiem, oregano, papryką słodką, tahini, solą i pieprzem. Jeśli mamy czas, pozostawiamy do przegryzienia w lodówce. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez kilka minut (w zależności od grubości) z obu stron. Gotowy odstawiamy na 3-4 minuty do odpoczęcia.
- Boczek smażymy na suchej patelni do czasu aż stanie się chrupiący.
- Sałatę układamy na talerzu. Układamy pokrojonego kurczaka, pomidory, awokado, plasterki boczku i posypujemy parmezanem.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki winegretu i gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.