Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini

Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini to doskonały pomysł na prosty i lekki obiad lub dodatek do niego. Specyficzny smak sezamowej pasty doskonale podkreśla upieczony z przyprawami kalafior. Propozycja ta przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom warzywnych wariacji :)

Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini

Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Pieczony kalafior

  • średniej wielkości podzielony na mniejsze różyczki kalafior 1/2
  • łyżki oliwa 3
  • łyżeczka papryka słodka 1
  • łyżeczki papryka ostra 1/2
  • łyżeczki oregano 1/2
  • łyżeczki tymianek 1/2
  • po 2 solidne szczypty sól pieprz

Dodatkowo:

  • główki podzielona na liście i porwana sałata rzymska 1-2
  • pokrojona w paski opcjonalnie papryka 1,
  • ok. 60g opcjonalnie* ser feta

Sos tahini

  • łyżki pasta tahini 2
  • łyżki oliwa 3
  • ząbka czosnek 1/2
  • z 1/2 cytryny sok z cytryny
  • łyżeczki* miód 1/2
  • do smaku sól pieprz

* W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym substytutem.

    Instructions

    • Umytego kalafiora osuszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy, by kalafior równomiernie pokrył się marynatą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu) przez około 25-35 minut.
    • W między czasie sałatę układamy w misce lub na talerzach i dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
    • Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
    • Upieczony kalafior dodajemy do sałatki i przed podaniem polewamy sosem tahini.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close