
Sałatka z żurawiną, awokado i fetą
Nie ważne, czy szukasz pysznego pomysłu na danie bez mięsa, lekki obiad czy może niebanalny dodatek do niego – w każdym wypadku ta sałatka z żurawiną, awokado i fetą podana z żurawinowym dressingiem sprawdzi się świetnie!
Przyznaję się bez bicia, że żurawina jeszcze do nie dawna kojarzyła mi się tylko z sosem na jej bazie zamkniętym w słoiczku. Sprawdza się on fenomenalnie do serów, wędlin czy mięs. Ostatnio natknąłem się jednak na żurawinę w wersji świeżej – jak to ja, nie mogłem przejść obok niej obojętnie i w tym tygodniu na blogu rządzi własnie ona! ;) W poniedziałek dzieliłem się z Wami przepisem na naprawdę pyszne bułeczki cynamonowe z żurawiną. Dzisiaj mam smakowitą propozycję na niebanalną sałatkę doskonałą na każdą okazję. Przygototujecie ją błyskawicznie! Do jej przyrządzenia możecie wykorzystać żurawinę gotowaną w syropie – tak jak ja to zrobiłem (przepis na ugotowanie żurawiny w syropie znajduje się w przepisie na bułeczki o których wspominam wcześniej), ale jeżeli nie macie na to czasu możecie skorzystać również z żurawiny w wersji suszonej. Zawsze będzie pysznie! :)

- Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Sałatka z żurawiną, awokado i fetą
Jeśli szukasz ciekawego i nietypowego przepisu na sałatkę - świetnie trafiłeś. Ta sałatka z żurawiną, awokado i fetą z dressingiem na bazie dżemu lub soku żurawinowego z pewnościa przypadnie Ci do gustu!
Składniki:
- Sałatka:
- sałata - 2 duże garści, porwanej
- żurawina - 70g, gotowanej w syropie lub suszonej
- awokado - 1
- pomidory - 2 mniejsze
- feta - 50g, pokrojonej lub pokruszonej
- Dressing:
- dżem lub syrop żurawinowy - 2 łyżki
- miód - 1 łyżeczka (pominąć w przypadku słodkiego syropu)
- ocet balsamiczny - 1 łyżka (polecam różowy)
- oliwa - 3-4 łyżki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Dodajemy żurawinę ugotowaną w syropie lub suszoną, pokrojone w plasterki awokado i w kostkę pomidory. Dorzucamy pokrojoną w większą kostkę lub pokruszoną fetę.
- W miseczce łączymy ze sobą dżem lub syrop żurawinowy z miodem (jeśli używamy), octem balsamicznym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Porada: Sałatkę możemy wzbogacić również posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi.