Sałatka z żurawiną, awokado i fetą

Nie ważne, czy szukasz pysznego pomysłu na danie bez mięsa, lekki obiad czy może niebanalny dodatek do niego – w każdym wypadku ta sałatka z żurawiną, awokado i fetą podana z żurawinowym dressingiem sprawdzi się świetnie!


Przyznaję się bez bicia, że żurawina jeszcze do nie dawna kojarzyła mi się tylko z sosem na jej bazie zamkniętym w słoiczku. Sprawdza się on fenomenalnie do serów, wędlin czy mięs. Ostatnio natknąłem się jednak na żurawinę w wersji świeżej – jak to ja, nie mogłem przejść obok niej obojętnie i w tym tygodniu na blogu rządzi własnie ona! ;) W poniedziałek dzieliłem się z Wami przepisem na naprawdę pyszne bułeczki cynamonowe z żurawiną. Dzisiaj mam smakowitą propozycję na niebanalną sałatkę doskonałą na każdą okazję. Przygototujecie ją błyskawicznie! Do jej przyrządzenia możecie wykorzystać żurawinę gotowaną w syropie – tak jak ja to zrobiłem (przepis na ugotowanie żurawiny w syropie znajduje się w przepisie na bułeczki o których wspominam wcześniej), ale jeżeli nie macie na to czasu możecie skorzystać również z żurawiny w wersji suszonej. Zawsze będzie pysznie! :)

Sałatka z żurawiną, awokado i fetą

Jeśli szukasz ciekawego i nietypowego przepisu na sałatkę - świetnie trafiłeś. Ta sałatka z żurawiną, awokado i fetą z dressingiem na bazie dżemu lub soku żurawinowego z pewnościa przypadnie Ci do gustu!
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes

Składniki:

Sałatka:

  • duże garści porwanej sałata 2
  • g gotowanej w syropie lub suszonej żurawina 70
  • awokado 1
  • mniejsze pomidory 2
  • g pokrojonej lub pokruszonej feta 50
  • Dressing:
  • łyżki dżem lub syrop żurawinowy 2
  • łyżeczka pominąć w przypadku słodkiego syropu miód 1
  • łyżka polecam różowy ocet balsamiczny 1
  • łyżki oliwa 3-4
  • sól pieprz

Instructions

  • Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Dodajemy żurawinę ugotowaną w syropie lub suszoną, pokrojone w plasterki awokado i w kostkę pomidory. Dorzucamy  pokrojoną w większą kostkę lub pokruszoną fetę.
  • W miseczce łączymy ze sobą dżem lub syrop żurawinowy z miodem (jeśli używamy), octem balsamicznym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
  • Porada: Sałatkę możemy wzbogacić również posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi.

[/foodiepress]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close