Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kasza gryczana

Schab duszony z warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

W ostatnim czasie na blogu pojawia się zdecydowanie zbyt mało klasycznych, rodzinnych przepisów, które doskonale sprawdzą się np. na niedzielnym stole. Obiecuję, że w najbliższym czasie pojawi się ich zdecydowanie więcej! Tymczasem dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania tego pysznego przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos bardzo pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Doskonale smakował będzie jednak również z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale także ziemniakami czy kuskusem. Zamiast sałatki, możecie podać go z klasyczną surówką z marchewki lub selera. W każdym połączniu ten schab duszony z warzywami smakuje doskonale i z pewnością zachwyci wszystkich domowników!

Schab duszony z warzywami

Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Wspaniały obiad! :)
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

  • schab 1 kg
  • niewielki por 1
  • większa marchewka 1
  • gałązki seler naciowy 2-3
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • nieco ponad litr bulion
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranek
  • łyżki dla koloru (opcjonalnie) sos sojowy 2
  • sól pieprz
  • łyżka mąka pszenna 1
  • łyżka mąka ziemniaczana 1

Do podania: dowolna kasza (u mnie pęczak), ziemniaki, kluski śląskie... oraz prosta sałatka z winegretem lub surówka

    Instructions

    • Schab myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5cm plastry. Obsmażamy z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.W większym naczyniu, na łyżce masła i oliwy, podsmażamy posiekany drobno por, cebulę i czosnek. Po 5-10 minutach dorzucamy posiekaną w półplasterki marchewkę i seler (w całości). Smażymy jeszcze ok. 7 minut.Warzywa zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, oregano, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.Dorzucamy mięso i pod przykryciem dusimy (mieszając i obracając mięso co jakiś czas) do miękkości, przez ponad godzinę.Gotowe mięso przekładamy na talerz. Z sosu usuwamy seler i zagęszczamy go rozrobioną z wodą mąką (energicznie mieszając). Zagęszczony sos doprowadzamy do zagotowania i ponownie wrzucamy do niego mięso.Podajemy z wybranymi dodatkami.

    [/foodiepress]

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis: