
Schab duszony z warzywami
W ostatnim czasie na blogu pojawia się zdecydowanie zbyt mało klasycznych, rodzinnych przepisów, które doskonale sprawdzą się np. na niedzielnym stole. Obiecuję, że w najbliższym czasie pojawi się ich zdecydowanie więcej! Tymczasem dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania tego pysznego przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos bardzo pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Doskonale smakował będzie jednak również z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale także ziemniakami czy kuskusem. Zamiast sałatki, możecie podać go z klasyczną surówką z marchewki lub selera. W każdym połączniu ten schab duszony z warzywami smakuje doskonale i z pewnością zachwyci wszystkich domowników!
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: 4-6 porcji
Drukuj
Schab duszony z warzywami
Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Wspaniały obiad! :)
Składniki:
- schab - 1 kg
- por - 1 niewielki
- marchewka - 1 większa
- seler naciowy - 2-3 gałązki
- cebula - 1 większa
- czosnek - 2 ząbki
- bulion - nieco ponad litr
- papryka słodka - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- oregano - szczypta
- majeranek - szczypta
- sos sojowy - 2 łyżki, dla koloru (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Do podania: dowolna kasza (u mnie pęczak), ziemniaki, kluski śląskie... oraz prosta sałatka z winegretem lub surówka
Wykonanie:
- Schab myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5cm plastry. Obsmażamy z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- W większym naczyniu, na łyżce masła i oliwy, podsmażamy posiekany drobno por, cebulę i czosnek. Po 5-10 minutach dorzucamy posiekaną w półplasterki marchewkę i seler (w całości). Smażymy jeszcze ok. 7 minut.
- Warzywa zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, oregano, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Dorzucamy mięso i pod przykryciem dusimy (mieszając i obracając mięso co jakiś czas) do miękkości, przez ponad godzinę.
- Gotowe mięso przekładamy na talerz. Z sosu usuwamy seler i zagęszczamy go rozrobioną z wodą mąką (energicznie mieszając). Zagęszczony sos doprowadzamy do zagotowania i ponownie wrzucamy do niego mięso.
- Podajemy z wybranymi dodatkami.
Alergeny
Alergeny
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: 4-6 porcji
Schab duszony z warzywami
Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu na schab duszony z warzywami. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i kruche, a sos pyszny i aromatyczny. Swój schab podałem w towarzystwie gotowanej kaszy pęczak i prostej sałatki z ogórków i pomidorów. Wspaniały obiad! :)
Składniki:
- schab - 1 kg
- por - 1 niewielki
- marchewka - 1 większa
- seler naciowy - 2-3 gałązki
- cebula - 1 większa
- czosnek - 2 ząbki
- bulion - nieco ponad litr
- papryka słodka - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- oregano - szczypta
- majeranek - szczypta
- sos sojowy - 2 łyżki, dla koloru (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Do podania: dowolna kasza (u mnie pęczak), ziemniaki, kluski śląskie... oraz prosta sałatka z winegretem lub surówka
Wykonanie:
- Schab myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1,5cm plastry. Obsmażamy z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- W większym naczyniu, na łyżce masła i oliwy, podsmażamy posiekany drobno por, cebulę i czosnek. Po 5-10 minutach dorzucamy posiekaną w półplasterki marchewkę i seler (w całości). Smażymy jeszcze ok. 7 minut.
- Warzywa zalewamy gorącym bulionem. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, oregano, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Dorzucamy mięso i pod przykryciem dusimy (mieszając i obracając mięso co jakiś czas) do miękkości, przez ponad godzinę.
- Gotowe mięso przekładamy na talerz. Z sosu usuwamy seler i zagęszczamy go rozrobioną z wodą mąką (energicznie mieszając). Zagęszczony sos doprowadzamy do zagotowania i ponownie wrzucamy do niego mięso.
- Podajemy z wybranymi dodatkami.
Bardzo smakowita propozycja, a z kaszą uwielbiam takie mięso!