Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie i aromatycznej mieszance przypraw to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i dodatek w wersji kanapkowej. Pychota!
Ilość
0

Schab pieczony w rękawie i aromatycznej mieszance przypraw to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i dodatek w wersji kanapkowej. Pychota!


Bardzo pyszny schab pieczony z wykorzystaniem rękawa, który świetnie sprawdzi się zarówno w wersji obiadowej podany z powstałym sosem własnym i dodatkami, takimi jak: kluski śląskie, kopytka czy modra kapusta, ale także zaserwowany jako domowa wędlina i główny składnik pysznych kanapek :)



W tym przepisie przyda Ci się:

Brytfanna owalna z pokrywą Kitchen Craft
Woreczki do pieczenia Tala 8 sztuk

Uchwyt ze szczypcami do krojenia pieczeni Kuchenprofi








Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie i aromatycznej mieszance przypraw to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i dodatek w wersji kanapkowej. Pychota!
Czas przygotowania 1 hour
Całkowity czas 1 hour

Składniki:

  • nieco ponad 1 kg schab
  • ząbków czosnek 4-5
  • niepełna łyżeczka sól
  • łyżki zmieszałem ze sobą paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, rozmaryn i małą szczyptę imbiru* mieszanka przypraw 2

* Można zastąpić gotową mieszanką do mięs.

    Wykonanie

    • Schab oczyszczamy z niedoskonałości i większych przerostów tłuszczu, myjemy i osuszamy.
    • Mięso dokładnie smarujemy solą i mieszanką przypraw z każdej strony, a następnie pięciokrotnie nacinamy od góry przy pomocy noża i w powstałe wgłębienia wciskamy rozgniecione ząbki czosnku.
    • Mięso zawijamy w folię i odstawiamy do zamarynowania (ja pozostawiłem na całą noc).
    • Gotowe mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązując go z obu stron. Umieszczamy w większej formie i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie przecinamy rękaw, odsłaniając mięso i pieczemy przez kolejne 10 minut. Sprawi to, że skórka mięsa nieco się przypiecze :)

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!