Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem

Prep Time 3 hrs
Total Time 3 hrs

Składniki:

Spód brownie

  • ok. 65g czekolada
  • masło 65 g
  • jajka 2
  • ok. 50g cukier
  • ok. 30g mąka
  • szczypta opcjonalnie sól

Masa serowa

  • twaróg 800 g
  • cukier 220 g
  • ok. 60g mąka ziemniaczana
  • śmietana 30% 250 ml
  • jajka 3

Mus ślikowy

  • śliwki 500 g
  • śmietana 30% 300 g
  • łyżki żelatyna 2
  • ok. 4-6 łyżek cukier

Instructions

Spód brownie:

  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
  • Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  • Masa serowa
  • W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy.
  • Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany spód brownie. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1,5h.
  • Mus śliwkowy
  • Śliwki przekrawamy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Tak przygotowany sok umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Dodajemy cukier i gotujemy przez około 10-15 minut. Odparowany sok zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając rozpuszczamy w nim namoczoną w kilku łyżeczkach zimnej wody żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejące śliwki i energicznie mieszamy do połączenia.
  • Tak przygotowany mus wylewamy na całkowicie wystudzony sernik i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: