
Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem

- Czas przygotowania: 3h 00 min
- Ilość porcji: forma 22 cm
Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem
Składniki:
- Spód brownie
- czekolada - ok. 65g
- masło - 65g
- jajka - 2
- cukier - ok. 50g
- mąka - ok. 30g
- sól - szczypta (opcjonalnie)
- Masa serowa
- twaróg - 800g
- cukier - 220g
- mąka ziemniaczana - ok. 60g
- śmietana 30% - 250ml
- jajka - 3
- Mus ślikowy
- śliwki - 500g
- śmietana 30% - 300g
- żelatyna - 2 łyżki
- cukier - ok. 4-6 łyżek
Wykonanie:
Spód brownie:
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
- Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa
- W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy.
- Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany spód brownie. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1,5h.
Mus śliwkowy
- Śliwki przekrawamy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Tak przygotowany sok umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Dodajemy cukier i gotujemy przez około 10-15 minut. Odparowany sok zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając rozpuszczamy w nim namoczoną w kilku łyżeczkach zimnej wody żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejące śliwki i energicznie mieszamy do połączenia.
- Tak przygotowany mus wylewamy na całkowicie wystudzony sernik i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Wygląda bajecznie! :)
oo waw ! ale pychota :)