Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik nowojorski z musem truskawkowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Sernik nowojorski z musem truskawkowym, czyli moja propozycja na wspaniały pieczony sernik podany ze świeżymi owocami, w formie musu. Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo mokry, ciężki i kremowy. Idealnie słodki, ale nie przesłodzony. Sernik nowojorski pieczony jest w kąpieli wodnej, która sprawia, że upieczony będzie idealny. Warunkiem koniecznym przed nałożeniem musu przygotowanego ze zmiksowanych truskawek jest całkowite wystudzenie ciasta. Wystudzone polewamy owocami i pozostawiamy w formie do stężenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Po tym czasie rozpływa się już w ustach i z pewnością zachwyci nawet wybrednego fana słodkości. Wypróbujcie ten sernik nowojorski z musem truskawkowym i przygotujcie prosto pyszny deser. Jeszcze więcej moich przepisów na desery znajdziecie pod tym linkiem.

Sernik nowojorski z musem truskawkowym

Wypróbuj przepis na pieczony w kąpieli wodnej sernik nowojorski z musem truskawkowym i daj ponieść się przyjemności.
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

  • ciastka pełnoziarniste 240 g
  • masło 60 g
  • 3-krotnie zmielony twaróg 950 g
  • cukier 250 g
  • łyżki mąka pszenna 3
  • cała ziarenka wanilia 1
  • kilka kropel aromat waniliowy
  • łyżeczki skórka z cytryny 2
  • śmietana 18% 200 g
  • sztuki jajka 3
  • żółtko 1
  • łyżeczki sok z cytryny 1,5

Mus truskawkowy:

  • truskawki 500 g
  • łyżki cukier puder 3
  • łyżeczki żelatyna 3
  • woda 120 ml

Instructions

  • Ciasteczka połamane na mniejsze części wraz z roztopionym masłem umieścić w blenderze lub malakserze. Zmiksować. Przełożyć na tortownicę wyłożoną ówcześnie papierem do pieczenia. Wyrównać i wklepać spód sernika. Odstawić do lodówki na 10 minut. Twaróg przełożyć do większej miski. Miksując dodawać wszystkie składniki masy (Nie mieszając zbyt długo, tylko do połączenia składników). Gotową masę odstawić na bok. W tym czasie formę dokładnie owinąć folią (najlepiej użyć spożywczej, jest bardziej szczelna. Należy jednak uważać, ponieważ może się stopić), po to by w razie nieszczelności do środka nie dostała się woda.Na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wkładamy tortownicę do większej formy wypełnionej do połowy wrzącą wodą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej przez około godzinę (czas pieczenia może się różnić i trwać nawet do 1,5 godziny). Aby sprawdzić czy sernik jest gotowy, należy patyczkiem dotknąć jego środka. Powinien być zwarty, nie wodnisty. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na około godzinę.Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę. Żelatynę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przelać do truskawek i zmiksować całość. Mus przelać na zimny sernik nowojorski  i odstawić do stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

  1. Sernik nowojorski to ostatnio jeden z moich ulubionych serników. Z musem truskawkowym pewnie smakuje obłędnie :)

Write A Comment

Oceń przepis: