Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik oreo (na zimno)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik oreo to doskonała propozycja dla fanów tych charakterystycznych ciasteczek, chociaż do gustu przypadnie on również tym, którzy wcale za nimi pozapadają! Jego smak jest naprawdę świetny, a przygotowanie bardzo proste! :) 


Przepis ten wcale nie pojawia się dzisiaj na blogu po raz pierwszy. Najbardziej wytrwali Czytelnicy bloga mogą go już kojarzyć, ponieważ swoją premierę miał – uwaga – trzy lata temu! Właśnie tyle czasu minęło od momentu założenia blogu, a przepis na ten sernik oreo był jednym z pierwszych, które kiedykolwiek się na nim pojawiły. Z biegiem czasu jednak zważając na jego tragiczną jakość zdecydowałem się go ukryć, by właśnie dzisiaj powrócił w nowej, zupełnie odświeżonej formie.

Przepyszny pomysł na deser, który przygotujecie bez użycia piekarnika! Musicie go wypróbować :)
P.S. Przepis ten, wbrew pozorom, nie zawiera lokowania produktu ;)

Zobacz mój przepis na sernik oreo:

Sernik oreo (na zimno)

Sernik oreo to doskonała propozycja dla fanów tych charakterystycznych ciasteczek, chociaż do gustu przypadnie on również tym, którzy wcale za nimi pozapadają! Jego smak jest naprawdę świetny, a przygotowanie bardzo proste!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Spód:

  • ok. 250g ciasteczka oreo
  • masło 70 g

Masa serowa:

  • kg* twaróg 1,25
  • pozostałe nadzienie z ciasteczek oreo
  • śmietana 30% 500 ml
  • g* cukier 220
  • łyżki żelatyna 4
  • łyżek woda 10
  • z 1/2 cytryny sok z cytryny

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 150 g
  • kilka sztuk ciasteczka oreo

* Zmielony najlepiej trzykrotnie (można zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka).

    Instructions

    • Ciasteczka oreo przekręcamy i pozbywamy się nadzienia (przyda się później) pozostawiając same czekoladowe spody [czynność tę doskonale ilustruje filmik poniżej]. Czekoladową część ciasteczek przekładamy do naczynia blendera (rozdrabniacza) i dodajemy roztopione masło. Dokładnie miksujemy do czasu całkowitego pokruszenia ciastek i uzyskania struktury mokrego piasku. Tak przygotowany spód wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy (dociskamy) tak, by całe dno pokryte zostało ciastkami.
    • Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minutę. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do czasu dokładnego rozpuszczenia.
    • W misce mieszamy ze sobą twaróg, cukier puder, pozostałe nadzienie z ciasteczek oreo, żelatynę, sok z cytryny i ubitą śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy (polecam użycie miskera).
    • Tak przygotowaną masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
    • Gotowy sernik wyciągamy z formy. Dekorujemy ubitą śmietaną oraz ciastkami oreo. Przechowujemy w lodówce.
    • Jeśli chcecie by sernik stał się jeszcze bardziej ciasteczkowy, dodajcie do masy dodatkowo kilka posiekanych ciastek.

    [/foodiepress]

    Smacznego! :)
    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    2 komentarze

    Write A Comment

    Oceń przepis: