Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Sernik z czekoladowym musem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik z czekoladowym musem to idealny patent na poniedziałek. Obłędny sernik na czekoladowym (ciasteczkowym) spodzie z puszystym, jeszcze bardziej czekoladowym musem. Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów czekolady i serników. Naprawdę warto go wypróbować! Jeden kawałeczek tego ciasta potrafi zdziałać cuda i odczarować nawet najbardziej nieudany dzień. Sernik potrzebuje doby, by się schłodzić i uzyskać odpowiednią konsystencję. Po tym czasie może już z powodzeniem cieszyć podniebienia na każdej okazji lub absolutnie bez żadnej okazji. Doskonały przepis na sernik z musem czekoladowym :)

W tym przepisie przyda Ci się:

Tortownica z wyjmowanym dnem Performance Tala 25cm
Misa 2,7 Litra biało-żółta Baker’s Authority Mason Cash
Mikser Artisan 125

 

 

 

 

 

 

 

Sernik z czekoladowym musem - przepis

Sernik z czekoladowym musem na czekoladowym (ciasteczkowym) spodzie. Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów czekolady i serników.
Prep Time 40 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

Sernik:

  • ciastka czekoladowe 240 g
  • g roztopione masło 40
  • g* twaróg 700
  • jajka 3
  • szklanka śmietana 30% 1
  • niepełna szklanka cukier
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • łyżki mąka pszenna 4

Mus czekoladowy

  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • łyżki likier kawowy 2
  • łyżki woda 2
  • masło 30 g
  • jajka 3
  • łyżki cukier 4
  • śmietana 30% 100 ml

Opcjonalnie:

  • borówki amerykańskie 200 g
  • czekolada gorzka 100 g

* 3-kronie zmielony.

    Instructions

    • Ciasteczka (z nadzieniem) umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia. Ciasteczkami wyklejamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    • Zmielony twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier, cukier z wanilią i mąkę. Krótko, ale intensywnie miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników. Rozrobioną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w kąpieli wodnej (umieszczając naszą formę w większej wypełnionej do połowy wodą) w temperaturze 150-160 stopni przez ok. 50 minut.
    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, likierem i wodą. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo dodajemy cukier. Żółtka i połowę ubitych białek delikatnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. W międzyczasie na sztywno ubijamy kremówkę. Dodajemy ją do masy i ponownie bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę i jak poprzednio bardzo delikatnie łączymy.
    • Gotowy mus wykładamy na całkowicie wystudzony sernik. Dekorujemy świeżymi borówkami lub startą czekoladą. Sernik pozostawiamy w lodówce na 12 godzin do stężenia.
    • Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-musem-czekoladowym

    [/foodiepress]

     

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    2 komentarze

    Write A Comment

    Oceń przepis: