Sernik z czekoladowym musem

Sernik z czekoladowym musem to idealny patent na poniedziałek. Obłędny sernik na czekoladowym (ciasteczkowym) spodzie z puszystym, jeszcze bardziej czekoladowym musem. Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów czekolady i serników. Naprawdę warto go wypróbować! Jeden kawałeczek tego ciasta potrafi zdziałać cuda i odczarować nawet najbardziej nieudany dzień. Sernik potrzebuje doby, by się schłodzić i uzyskać odpowiednią konsystencję. Po tym czasie może już z powodzeniem cieszyć podniebienia na każdej okazji lub absolutnie bez żadnej okazji. Doskonały przepis na sernik z musem czekoladowym :)

W tym przepisie przyda Ci się:

Tortownica z wyjmowanym dnem Performance Tala 25cm
Misa 2,7 Litra biało-żółta Baker’s Authority Mason Cash
Mikser Artisan 125

 

 

 

 

 

 

 

Sernik z czekoladowym musem - przepis

Sernik z czekoladowym musem na czekoladowym (ciasteczkowym) spodzie. Propozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów czekolady i serników.
Prep Time 40 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

Sernik:

  • ciastka czekoladowe 240 g
  • masło roztopione 40 g
  • twaróg 700 g*
  • jajka 3
  • śmietana 30% 1 szklanka
  • cukier niepełna szklanka
  • cukier z wanilią 2 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki

Mus czekoladowy

  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • likier kawowy 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • masło 30 g
  • jajka 3
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana 30% 100 ml

Opcjonalnie:

  • borówki amerykańskie 200 g
  • czekolada gorzka 100 g

* 3-kronie zmielony.

    Instructions

    • Ciasteczka (z nadzieniem) umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia. Ciasteczkami wyklejamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    • Zmielony twaróg umieszczamy w misce. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier, cukier z wanilią i mąkę. Krótko, ale intensywnie miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników. Rozrobioną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w kąpieli wodnej (umieszczając naszą formę w większej wypełnionej do połowy wodą) w temperaturze 150-160 stopni przez ok. 50 minut.
    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, likierem i wodą. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo dodajemy cukier. Żółtka i połowę ubitych białek delikatnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. W międzyczasie na sztywno ubijamy kremówkę. Dodajemy ją do masy i ponownie bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę i jak poprzednio bardzo delikatnie łączymy.
    • Gotowy mus wykładamy na całkowicie wystudzony sernik. Dekorujemy świeżymi borówkami lub startą czekoladą. Sernik pozostawiamy w lodówce na 12 godzin do stężenia.
    • Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-musem-czekoladowym

    [/foodiepress]

     

    Join the Conversation

    1. Toż to obłęd w czystej postaci <3

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close