
Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Sernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie!

Sernik na zimno z galaretką i borówkami - przepis
Składniki:
- Spód
- herbatniki lub ciastka - 250g
- masło - 100g
- Masa serowa
- twaróg - 500g (przynajmniej trzykrotnie zmielony)*
- śmietana 30% - 500ml + 50ml do zmieszania z żelatyną
- cukier puder - ok. 100g
- cukier z wanilią - 2 łyżki lub ziarenka z 1/2 wanilii
- żelatyna - 10g
- Dodatkowo
- galaretka owocowa - 2 sztuki (u mnie przezroczysta - winogronowa)
- borówki - 300g
- mięta - do dekoracji
- * Bardzo dobrze sprawdza się tutaj ser twarogowy homogenizowany z wiaderka.
Wykonanie:
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw w chłodne miejsce.
- Ciasteczka zmiksuj dokładnie w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj składniki. Ciastka powinny przybrać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wyłóż równomiernie na spód 22-24cm tortownicy.
- Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na minutę. Następnie dodaj 50ml śmietanki (możesz zastąpić mlekiem) i podgrzej całość. Dokładnie wymieszaj.
- Ser umieść w misce. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i ponownie połącz składniki. Do miseczki z ciepłą żelatyną dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj do żelatynę do sera i połącz całość. Gdyby w masie pojawiły się grudki z żelatyny użyj blendera - nie zaszkodzi to sernikowi :)
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki na min. godzinę do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułóż borówki i wylej tężejącą galaretkę. W razie potrzeby wygładź powierzchnie galaretki przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie. Gotowe ciasto chłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.
W smaku super, jednak proporcje zelatyny i maska zdecydowanie za malo. Przepis nie dokladny. Zdecydowanie jako deser do pucharka z tym przepisem