Sernik na zimno z galaretką i borówkami

Sernik na zimno z galaretką i borówkami – doskonały deser, który przygotujesz błyskawicznie!

Sernik na zimno z galaretką i borówkami - przepis

Składniki:

Spód

  • herbatniki lub ciastka 250 g
  • masło 100 g

Masa serowa

  • przynajmniej trzykrotnie zmielony* twaróg 500 g
  • + 50ml do zmieszania z żelatyną śmietana 30% 500 ml
  • ok. 100g cukier puder
  • łyżki lub ziarenka z 1/2 wanilii cukier z wanilią 2
  • żelatyna 10 g

Dodatkowo

  • sztuki u mnie przezroczysta - winogronowa galaretka owocowa 2
  • borówki 300 g
  • do dekoracji mięta

* Bardzo dobrze sprawdza się tutaj ser twarogowy homogenizowany z wiaderka.

    Instructions

    • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw w chłodne miejsce.
    • Ciasteczka zmiksuj dokładnie w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj składniki. Ciastka powinny przybrać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wyłóż równomiernie na spód 22-24cm tortownicy.
    • Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na minutę. Następnie dodaj 50ml śmietanki (możesz zastąpić mlekiem) i podgrzej całość. Dokładnie wymieszaj.
    • Ser umieść w misce. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i ponownie połącz składniki. Do miseczki z ciepłą żelatyną dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj do żelatynę do sera i połącz całość. Gdyby w masie pojawiły się grudki z żelatyny użyj blendera - nie zaszkodzi to sernikowi :)
    • Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki na min. godzinę do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułóż borówki i wylej tężejącą galaretkę. W razie potrzeby wygładź powierzchnie galaretki przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie. Gotowe ciasto chłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.

    Sernik na zimno z galaretka i borówkami

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Join the Conversation

    1. W smaku super, jednak proporcje zelatyny i maska zdecydowanie za malo. Przepis nie dokladny. Zdecydowanie jako deser do pucharka z tym przepisem

    2. Joanna Boczko says:

      Robiłam wiele razy. Dla mnie proporcje super. Najlepszy

    3. Zdecydowanie za mało żelatyny. Było by ok gdyby steznial twaróg.

    4. Zayebisty. Proporcje moim zdaniem idealne :) jakby było więcej żelatyny to niebylby taki puszysty moim zdaniem. Mi twaróg steznial :>>

    5. Nie widać przepisu :(

      1. Piotr Author says:

        Hej, bardzo przepraszam za kłopot, ale blog przechodzi teraz lekkie zmiany przed reaktywacją :)
        Przepis już powinien działać :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close