Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
DESERY

Serowe rogaliki kruche z dżemem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Serowe rogaliki kruche z dżemem to pomysł na deser gotowy w mniej niż 30 minut, przygotowany tylko z kilku składników, które na 99% znajdziesz w domu!


Klasyczne kruche rogaliki znane są od pokoleń. Można przygotować je naprawdę błyskawicznie i tanio. Podstawowe składniki, z których składa się przepis to: mąka, masło, twaróg i proszek do pieczenia. W oryginalnym przepisie nie używa się ani grama cukru, jednak według mnie, 100g, które wykorzystałem na podane proporcje doskonale podkreśla ich smak. Ja jednak przygotowałem te rogaliki kruche z dżemem nieco mniej słodkim. W przypadku konfitur czy powideł dodatek cukru może faktycznie okazać się zbędny. A jeśli jestem już przy nadzieniu, chciałbym wspomnieć o nim nieco więcej. Świetnie sprawdzi się w tym przepisie dżem (konfitura lub powidła) o dowolnym smaku. Szczególnie polecam wariant truskawkowy, malinowy, śliwkowy lub (jak w przepisie) pomarańczowy. Ważne jednak, by przetwory, którymi nadziejemy nasze rogaliki kruche były gęste. W przeciwnym wypadku, nadzienie z nich wypłynie.

Co ciekawe, rogaliki te można nadziać także przekrojonym jabłkiem z cynamonem, nutellą lub budyniem. W każdym przypadku będzie pysznie równie pysznie!

Rogaliki są przepyszne! Z wierzchu subtelnie chrupiące, a w środku bajecznie miękkie. Maślany aromat i struktura ciasta przypomina nieco ciasto francuskie. Aż ciężko uwierzyć, że są takie proste!

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

Podziel się swoją opinią