Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
NA ZIMNO

Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem – prawdziwa szklanka pełna zdrowia, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej.


Buraki to często niedoceniane warzywa, które kryją w sobie niesamowite pokłady pozytywnych dla zdrowia właściwości. W Polsce są one niezwykle tanie, a korzyści jakie płyną z ich regularnego spożywania potrafią bardzo zaskoczyć! Są one doskonałym źródłem żelaza, ale także magnezu, potasu czy fosforu. Zawierają w sobie także spore ilości witamin z grupy C, A czy K. Buraki wręcz bezsprzecznie są zalecane wszystkim, którzy posiadają problemy z morfologią. Wszystko za sprawą faktu, że posiadają one spore ilości substancji krwiotwórczych. Są one także, dzięki zawartości dużej ilości betaniny (czyli naturalnego przeciwutleniacza), jednym z ważniejszych naturalnych składników profilaktyki przeciwnowotworowej. Buraki są jednak także bardzo pomocne w kwestiach związanych z prawidłową pracą układu trawiennego, którego pracę, dzięki zawartej w sobie celulozie,  doskonale wspierają. Nie można także nie wspomnieć o cennych właściwościach buraków, które pomagają w oczyszczaniu naszej wątroby. Oczyszczanie wątroby zaś niesie za sobą kolejne wymierne korzyści, tym razem na tle naszej urody, gdyż wątroba pomaga przecież w metabolizmie tłuszczu, co przełożyć może się na zmniejszenie wagi. Takie niepozorne warzywo więc tworzy w zakresie naszego zdrowia prawdziwy ciąg przyczynowo skutkowy. A dodatkowe wzbogacenie go jeszcze o inne owoce lub warzywa, takie jak jabłka, winogrona czy gruszki oprócz faktu, że uzależni nas smakowo, zdziała dla nas naprawdę wiele!

Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem

Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • sztuki jabłka 2-3
  • sztuki gruszki 2-3
  • większa garść mini marchewek lub jedna duża marchew
  • większego ogórek 1/3
  • duża kiść winogrona czerwone 1
  • większego burak 1/2

Instructions

  • Jabłka i gruszki przekrawamy na ósemki. Marchewki i ogórka kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona obieramy z kiści. Buraka kroimy w średniej grubości plasterki.
  • Owoce i warzywa umieszczamy stopniowo w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Gotowy sok proponuję podać dodatkowo z kostkami lodu.

https://www.facebook.com/pogotujmypl/videos/1653875358064501/

DSC_4485-4

hurom-promo

hurom-promo-soki

Wpis zawiera lokowanie produktu. 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: