fbpx

Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie – mogę to zapewnić! Idealny, zimny, owocowy, jednym słowem przepyszny. Doskonały na prognozowane wysokie temperatury. Musicie go wypróbować :)


Brzoskwinie są wręcz stworzone do sorbetu. Nie zawierają zbyt dużo wody, dzięki temu gotowy sorbet ma idealną konsystencję. Tak naprawdę jednak, sorbet według tego przepisu możecie przygotować z wykorzystaniem dowolnych owoców, np. moreli, śliwek czy winogron. Zawsze wyjdzie pysznie!

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki:

  • ok. 700g brzoskwinie
  • ok. 100g cukier
  • ok. 50g woda
  • łyżeczka opcjonalnie sok z cytryny 1

Wykonanie

  • Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy się syrop.
  • Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy.

 

Join the Conversation

  1. Agnieszka says:

    Bardzo fajne przepisy:-) az glodna sie zrobilam:-) bede czesciej zagladac po inspiracje

    1. Piotr Author says:

      Agnieszko, bardzo miło mi to słyszeć! Zapraszam jak najczęściej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close