Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Sorbet brzoskwiniowy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie – mogę to zapewnić! Idealny, zimny, owocowy, jednym słowem przepyszny. Doskonały na prognozowane wysokie temperatury. Musicie go wypróbować :)


Brzoskwinie są wręcz stworzone do sorbetu. Nie zawierają zbyt dużo wody, dzięki temu gotowy sorbet ma idealną konsystencję. Tak naprawdę jednak, sorbet według tego przepisu możecie przygotować z wykorzystaniem dowolnych owoców, np. moreli, śliwek czy winogron. Zawsze wyjdzie pysznie!

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki:

  • ok. 700g brzoskwinie
  • ok. 100g cukier
  • ok. 50g woda
  • łyżeczka opcjonalnie sok z cytryny 1

Instructions

  • Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Cukier wraz z wodą i sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy się syrop.
  • Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy.

 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. Bardzo fajne przepisy:-) az glodna sie zrobilam:-) bede czesciej zagladac po inspiracje

    • Piotr Reply

      Agnieszko, bardzo miło mi to słyszeć! Zapraszam jak najczęściej :)

Write A Comment

Oceń przepis: