fbpx

Spaghetti aglio, olio e peperoncino / Makaron z czosnkiem, oliwą i chili

Spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i chili. Jest to najprawdopodobniej najprostszy przepis na pełnoprawne danie przygotowane na bazie makaronu. Mimo niesamowitej prostoty tego przepisu, smakuje on naprawdę świetnie. Całości smaku nadaje czosnek i oliwa – warto by była dobrej jakości, a pikanterii papryczka chili. Doskonały sposób na coś z niczego :)

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Składniki:

  • g u mnie spaghetti makaron 200
  • łyżek oliwa 5-6
  • ząbków czosnek 4-5
  • niewielka drobno posiekana (świeża lub suszona) papryczka chili 1
  • łyżki posiekanej (świeżej lub suszonej - polecam świeżą) natka pietruszki 1-2
  • sól pieprz

Wykonanie

  • Makaron gotujemy al dente w dwóch litrach osolonej wody. Gotowy makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).
  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Zawartość patelni podsmażamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close