
Spaghetti aglio, olio e peperoncino / Makaron z czosnkiem, oliwą i chili
Spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i chili. Jest to najprawdopodobniej najprostszy przepis na pełnoprawne danie przygotowane na bazie makaronu. Mimo niesamowitej prostoty tego przepisu, smakuje on naprawdę świetnie. Całości smaku nadaje czosnek i oliwa – warto by była dobrej jakości, a pikanterii papryczka chili. Doskonały sposób na coś z niczego :)

Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Składniki:
- makaron - 200g, u mnie spaghetti
- oliwa - 5-6 łyżek
- czosnek - 4-5 ząbków
- papryczka chili - 1 niewielka, drobno posiekana (świeża lub suszona)
- natka pietruszki - 1-2 łyżki, posiekanej (świeżej lub suszonej - polecam świeżą)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w dwóch litrach osolonej wody. Gotowy makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).
- W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Zawartość patelni podsmażamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.